Home Blog Nieuws: Zijn/Niet Zijn – Maak de theatergeschiedenis zichtbaar!
Zijn/Niet Zijn – Maak de theatergeschiedenis zichtbaar!

ZIJN/NIET ZIJN

Maak theatergeschiedenis zichtbaar!
Crowdfundingsactie van Theaterencyclopedie.nl
2 februari t/m 15 maart 2015

Nederland houdt van theater. We hebben dan ook een rijke theaterhistorie: toneel, dans, musical, poppenspel, mime … Deze rijke geschiedenis delen we op de website theaterencyclopedie.nl met informatie over alle voorstellingen sinds 1900. Maar de voorstellingen zelf ontbreken nog. Daarom is het team van de Theaterencyclopedie de crowdfunding Zijn / Niet Zijn gestart op het platform Voordekunst.

Een erepodium voor de belangrijkste voorstellingen

Uit de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland beschikken we over een groot arsenaal aan filmregistraties van beroemde voorstellingen uit het verleden, zoals Wie is er bang voor Virginia Woolf van de Nederlandse Comedie met Ank van der Moer, Café Lehmitz van Carver, Leedvermaak van Baal en de musical Wat een planeet van Annie M.G. Schmidt. Maar niemand kan ze zien.
Deze dertig belangrijke historische voorstellingen willen we geschikt maken voor internet en een erepodium geven op theaterencyclopedie.nl. Dat is hét onlineplatform voor Nederlandse theatergeschiedenis. Bekijk hier de volledige lijst op de Theaterencyclopedie.

Theaterencylopedie.nl, ons collectieve theatergeheugen

De Theaterencyclopedie bestaat sinds 2011. De encyclopedie werkt net als Wikipedia: dagelijks werken liefhebbers en professionals de gegevens bij. Je vindt er alles over oude theaters, voorstellingen, biografieën van acteurs en actrices, foto’s, korte videofragmenten en geluidsfragmenten, zoals historische theaterliedjes en interviews.

Help jij de geschiedenis levend te houden?

De kern van de huidige encyclopedie bestaat nu uit feiten. Wie speelde wat, waar en wanneer? Maar het allerbelangrijkste, de podiumprestaties zelf, kunnen we nu met niemand delen. Terwijl het allemaal wel op film staat.
In het depot staat een enorme archiefkast met tapes uit de vorige eeuw. Dertig unieke opnames uit die kast willen we nu graag digitaliseren, op het goede formaat zetten, rechten regelen et cetera …

Daarom zoeken we liefhebbers, theatervrienden en mecenassen die ons project willen steunen met een bijdrage.  Doe je mee? Natuurlijk krijg je er ook iets voor terug. Zo kun je bijvoorbeeld een voorstelling adopteren of toegangskaarten krijgen voor de speciale VIP videomiddag.

We gaan ervoor!

Team van de Theaterencyclopedie

Pssst… en volg ons ook op Facebook!

 

De Theaterencyclopedie is een uitgave van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en Stichting TIN.

 

󰁓
󰀩