Home Theaterencyclopedie
Theaterencyclopedie
Schrijf mee aan de Theaterencyclopedie! Foto: Jochem Jurgens, 2014

Schrijf theatergeschiedenis in de online Theaterencyclopedie

Voor welke rol won Pierre Bokma de Louis D’Or in 2013? Hoelang bestaat Carré al? Hoe kom ik meer te weten over de carrière van Ramses Shaffy of Louis Bouwmeester? De antwoorden op deze vragen en nog veel meer zijn te vinden in de digitale Theaterencyclopedie. Zoek en schrijf mee aan het theatergeheugen van Nederland via dit unieke co-creatie wikiplatform: Theaterencyclopedie.nl

De theaterencyclopedie omvat onder meer de complete database van alle in Nederland gespeelde voorstellingen sinds 1900. Ook zijn er honderden biografieën en beschrijvingen te vinden. Deze worden geïllustreerd aan de hand van een selectie van unieke beelden, audio- en videofragmenten uit de theatercollectie. Daarnaast biedt de Theaterencyclopedie Eenlevenlangtheater.nl, de eregalerij van Nederlandse theatergrootheden.

Wiki

Theaterencyclopedie.nl biedt het publiek een plek waar theaters en gezelschappen kennis en inspiratie over theater kunnen halen, maar ook brengen. Er wordt gebruik gemaakt van het ‘wiki-principe’, zodat iedereen aan de encyclopedie kan meeschrijven, corrigeren en aanvullen. De ‘harde feiten’ zoals geboortedata en voorstellingsgegevens komen uit de database van de theatercollectie en worden iedere avond automatisch geactualiseerd. Zo worden dagelijks nieuwe gegevens aan de Theaterencyclopedie toegevoegd en groeit de Theaterencyclopedie uit tot een levendige opslagplaats van de gezamenlijke Nederlandse theatergeschiedenis.

Schrijf mee!

Iedereen kan meedoen. Meld u aan en schrijf mee aan de Nederlandse theatergeschiedenis. Bent u een professioneel theatermaker of podium? Check dan uw eigen pagina in de Theaterencyclopedie en vul ‘m aan met actuele informatie en een foto. Er zijn handige instructiefilmpjes op de Theaterencyclopedie te zien waarin kort wordt uitgelegd hoe u tekst toevoegt of bewerkt, hoe u een foto uploadt, en hoe u een Youtube-filmpje op een pagina plaatst. Zie daarvoor: How To Filmpjes.

Heeft u vragen over de Theaterencyclopedie? Mail naar Theaterencyclopedie@uva.nl

Zie ook:

1. Vice Versa over theater als uitwisseling van culturen en tussen de podia van Suriname, Curacao, Aruba en Nederland is ook een onderdeel van de theaterencyclopedie.

2. TIN tentoonstellingsarchief