Home Theatercollectie: Aanvullen
Aanvullen
De Theatercollectiedatabase wordt dagelijks aangevuld bij Bijzondere Collecties, UvA, 2014. Foto: Jochem Jurgens

Theatercollectie aanvullen

De theatercollectie wordt regelmatig aangevuld met data van voorstellingen. Daarnaast worden theateraffiches, foto’s en video’s op basis van een jaarlijkse TheaterCollectieSelectie verzameld. 

Database

Elk jaar zijn er tussen de 900 en 1200 theaterpremières in Nederland. Van al deze premières wordt een database bijgehouden. Voor een evenwichtige samenstelling van de fysieke collectie, zoals affiches, tekeningen, foto’s en videomateriaal wordt elk jaar een selectie gemaakt van ongeveer 100 voorstellingen die representatief zijn voor dat seizoen.

TheaterCollectieSelectie

Een deskundige adviescommissie bestaande uit recensenten, theaterdirecteuren, programmeurs en wetenschappers maken aan het eind van elk theaterseizoen een representatieve selectie van  voorstellingen uit het totale aanbod. Aan de hand van deze jaarlijkse TheaterCollectieSelectie (TCS) van ongeveer 100 voorstellingen verzamelen medewerkers van de theatercollectie foto’s, video’s, affiches en scenografie van deze producties.

Zie voor meer informatie en de lijsten per seizoen: https://theaterencyclopedie.nl/wiki/TheaterCollectieSelectie.

Archieven

Naast het materiaal dat er wordt verzameld in het kader van de TCS verzamelen we uiteraard ook andere materialen, zoals bijvoorbeeld maquettes, kostuums en archieven. Zie voor een selectie van die aanwinsten in de overzichten per jaar van de Theatercollectie op de homepage.