Home Blog Nieuws: Theatersalon over Modemuze – 18 februari 2016
Theatersalon over Modemuze – 18 februari 2016
De kostuums uit de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA op de website www.modemuze.nl

Evenement: Kostuums uit Theatercollectie nu digitaal toegankelijk via Modemuze.nl

Op 18 februari vindt bij de Bijzondere Collecties UvA een Theatersalon plaats ter gelegenheid van de toevoeging van de kledingstukken en accessoires uit de Theatercollectie aan het platform Modemuze.nl.
Sprekers zijn Mila Ernst, projectleider van Modemuze.nl, en kostuumontwerper Joost van Wijmen. Ook zijn er tijdens deze bijeenkomst enkele kostuums uit de Theatercollectie te bewonderen.

Mila Ernst

Mila Ernst studeerde nieuwe en nieuwste geschiedenis aan de UvA en werkt sinds 2011 als zelfstandig ondernemer onder de naam CultuurGoed aan projecten op het snijvlak van erfgoed, participatie en educatie. Mila is sinds 2013 projectleider van het platform Modemuze namens de samenwerkende partner-musea. Daarvoor was zij onder meer werkzaam voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Als hoofd educatie van het Amsterdam Museum was zij betrokken bij de ontwikkeling van een vernieuwend social inclusion beleid.

Joost van Wijmen

Joost van Wijmen volgde de opleiding theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en aan de Kunsthochschule Weissensee in Berlijn. Joost heeft als kostuumontwerper gewerkt voor diverse opera-, theater-, musical- en dansgezelschappen en met regisseurs als Monique Corvers, Paul Eenens, Bruun Kuijt en Monique Wagemakers. Ook waren zijn kostuums te zien in voorstellingen op verschillende festivals, zoals Oerol, de Parade en LowLands. Sinds 2002 is hij docent aan de afdeling Theatervormgeving van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Over Modemuze.nl

Het platform Modemuze verbindt en presenteert Nederlandse museale mode- en kostuumverzamelingen online. De duizenden kledingstukken en accessoires in musea vertellen verhalen over makers en dragers, over ontmoetingen en veranderingen in smaak, over verbeelding en identiteit. Deze collecties zijn echter vanwege de kwetsbaarheid van textiel niet permanent voor het publiek zichtbaar.
Via modemuze.nl is het nu mogelijk om 24/7 te dwalen, te ontdekken, te delen en te verwonderen. In samenwerking met een groeiende en actieve community biedt Modemuze gebundelde digitale mode en kostuumcollecties aan, wisselende thematische webexpo’s, inhoudelijke blogs en een overzicht van mode-en kostuum activiteiten in Nederland.
Het platform werd in april 2015 gelanceerd en is een initiatief van het Amsterdam Museum, het Centraal Museum Utrecht, het Fries Museum Leeuwarden, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Rotterdam, Paleis het Loo en het Rijksmuseum Amsterdam. Per 1 januari heeft Modemuze nieuwe partners: het Tassenmuseum Hendrikje, de Stichting Nationaal Museum voor Wereldculturen, het Textielmuseum en de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN). Modemuze wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het VSB fonds en Fonds21.beleid.

De Theater(boeken)salons

De Theaterboekensalons zijn een nieuwe reeks binnen de bestaande reeks Boekensalons die de Bijzondere Collecties al organiseren. De Theatercollectie is een omvangrijke verzameling bij de Bijzondere Collecties, zeker sinds de komst van de collectie van het voormalig Theater Instituut Nederland. Er is enkele malen per jaar een Theater(boeken)salon.

Tijd, plaats, aanmelding

Datum: donderdag 18 februari 2016, 17.00–19.00 uur (inloop vanaf 16.30 uur)
Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam

De toegang is gratis. U wordt wel verzocht zich aan te melden. Dat kan via DEZE LINK.

V.l.n.r. Kostuum gedragen door Rika Hopper als Marie Antoinette; Jurk naar ontwerp van Rudolf Corens, gedragen door Jos van Veldhoven als Eaco in Opera Eumelio, De Nederlandse Operastichting 1974; Jurk naar ontwerp van Hella de Jonge, gedragen in De Komiek een show van Freek de Jonge, 1980.

V.l.n.r. Kostuum gedragen door Rika Hopper als Marie Antoinette; Jurk naar ontwerp van Rudolf Corens, gedragen door Jos van Veldhoven als Eaco in Opera Eumelio, De Nederlandse Operastichting 1974; Jurk naar ontwerp van Hella de Jonge, gedragen in De Komiek een show van Freek de Jonge, 1980.

󰁓
󰀩