Home Blog Nieuws: Theaterencyclopedie als ons levend geheugen.
Theaterencyclopedie als ons levend geheugen.

Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam en stichting TIN starten in april 2014 het project Theaterencyclopedie als ons levend geheugen. Met bijdragen van het VSB Fonds, SNS REAAL Fonds, stichting Dioraphte en het Mondriaan Fonds wordt het online platform www.theaterencyclopedie.nl verder uitgebouwd tot de plek waar theaterprofessionals en –liefhebbers actief bijdragen aan het verzamelen, beschrijven en presenteren van de (recente) geschiedenis van de podiumkunsten. Een platform waar theaterpubliek en theatererfgoed liefhebbers een schat aan informatie vinden over de podiumkunsten sinds 1900.

Theaterencyclopedie

De basis van de online Theaterencyclopedie is de complete database van het voormalige Theater Instituut Nederland. De Theaterencyclopedie bevat gegevens over meer dan 50.000 gespeelde voorstellingen, 10.000 duizend producenten en gezelschappen en alle oude en bestaande theaters in Nederland sinds 1900. Sinds september 2011 zijn hier honderden pagina’s aan toegevoegd met beschrijvingen van gezelschappen en theaters en met biografieën van acteurs, dansers, choreografen, componisten en regisseurs. Geïllustreerd met een selectie van unieke foto’s en audio- en videofragmenten uit de collectie.

Ook kent de Theaterencyclopedie de eregalerij van Nederlandse theatergrootheden en een tijdlijn met hoogtepunten uit de theatergeschiedenis. Geliefd is de jukebox met historische theaterliedjes, interviews en registraties. Maandelijks wordt de site door ruim 30.000 unieke bezoekers geraadpleegd.

Verbeteringen en aanvullingen

Het doel van het project is om het platform te verbeteren en de community rond de Theaterencyclopedie uit te bouwen. Door een redesign en technische verbeteringen zoals een verbeterde zoekfunctie, wordt de encyclopedie gebruiksvriendelijker en toegankelijker. Producenten en theaters worden gevraagd hun gegevens op de Theaterencyclopedie te actualiseren zodat het publiek over up-to-date informatie beschikt. Met ingang van seizoen 2014/15 start een publiekscampagne met als doel de bekendheid te vergroten en het gebruik van de Theaterencyclopedie te verhogen, waarbij iedereen informatie kan opzoeken én mooie content kan toevoegen.

Doe mee!

Als producent kunt u nu al checken of de informatie in de theaterencyclopedie over uw gezelschap en de voorstellingen correct en up-to-date zijn. We willen u met name vragen de gegevens van de producties van het lopende seizoen aan te vullen. In het nieuwe seizoen wordt u middels een nieuw ontwikkelde module uitgenodigd de producties rechtstreeks in de database toe te voegen.

Wilt u of uw collega of medewerker meedenken over de verbetering (in het gebruik) van de Theaterencyclopedie, meldt u dan aan voor de klankbordgroep. Of schrijft u graag en wilt u meedenken over de content? Geeft u dan op voor de publieksredactie! We ontvangen uw bericht graag via theaterencyclopedie@uva.nl

Bijzondere collecties van de UvA

Sinds de sluiting van het Theater Instituut Nederland eind 2012 is de collectie in beheer bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Eigenaar is de Stichting Theater in Nederland. Samen zorgen deze twee organisaties voor de toegankelijkheid van de unieke theatercollectie van drie eeuwen podiumkunsten; een bron van informatie voor liefhebbers, wetenschappers, studenten en professionals. De Theaterencyclopedie is een gezamenlijk project dat theaterliefhebbers en theaterprofessionals verbindt om samen de Nederlandse theatergeschiedenis levend te houden.

Voor meer informatie, mail naar theaterencyclopedie@uva.nl

www.theaterencyclopedie.nl

www.bijzonderecollecties.uva.nl

󰁓
󰀩