Home Blog Nieuws: Tentoonstellingen over Papieren Theater en Circus
Tentoonstellingen over Papieren Theater en Circus
“Das grosze 'neue' Kindertheater, Urania”, uitgave Jos. Scholz, 1890.

Regelmatig worden voorwerpen uit de Theatercollectie in bruikleen gegeven voor tentoonstellingen. Tijdens de kerstvakantie zijn bijvoorbeeld nog de volgende tentoonstellingen te bekijken:

 
Tentoonstelling: Papieren Theater in de Bibliotheek Rotterdam

 
Papieren Theater, in Engeland beter bekend als Toy Theatre, is een vorm van miniatuur theater die in de 19e eeuw generaties lang volwassenen en kinderen betoverde. Lang voordat men ‘s avonds in de huiskamer de tijd doorbracht met iPads, werd er geconcentreerd gewerkt aan het bouwen, kleuren, verlichten en repeteren van voorstellingen in een eigen miniatuurtheater voor familieleden en gasten.
Deze tentoonstelling geeft een breed beeld van deze bijzondere traditie uit het Europees cultureel erfgoed. Vanuit heel Europa (Groot Brittannië, Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en Nederland) zijn theaters te zien. De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de Bijzondere Collecties van de UVA en is te zien van 13 december tot en met 18 januari 2015 in de Bibliotheek Rotterdam.

 
Te zien uit de Theatercollectie

Twee papieren theaters uit de tentoonstelling. Links: “Neptune Theatre”, uitgave Benjamin Pollock, ca. 1900. Rechts: “Liefhebberij-toneel voor de Nederlandsche jeugd”, uitgave A. Tjaden, 1968.

Twee papieren theaters uit de tentoonstelling. Links: “Neptune Theatre”, uitgave Benjamin Pollock, ca. 1900. Rechts: “Liefhebberij-toneel voor de Nederlandsche jeugd”, uitgave A. Tjaden, 1968.

In de Theatercollectie van de Bijzondere Collecties UvA, bevinden zich 35 papieren theaters uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Denemarken. Een aantal daarvan is voor deze tentoonstelling in bruikleen gegeven. Hier ziet u daarvan twee voorbeelden.
Meer informatie: zie website Bibliotheek Rotterdam

 

Tentoonstelling: Hooggeëerd Publiek, Komt dat zien in het Openluchtmuseum

Iedereen kent het circus van de voorkant, maar dan ligt de nadruk altijd op de voorstelling. In deze tentoonstelling geeft de circusgemeenschap u een boeiend inkijkje in het circusleven en de cultuur eromheen.

Vrijwilligers van de Club van Circusvrienden geven u een persoonlijk kijkje achter de piste: het vele reizen, het harde werken, de afhankelijkheid van het publiek tot de bijzondere school voor circuskinderen, het circusleven is zeer rijk met een lange, interessante traditie. Na uw bezoek kijkt straks met andere ogen naar het circus en heeft ook inzicht gekregen in het leven van de circusmensen, de laatste nomaden in Nederland.

De tentoonstelling is gemaakt door de circusgemeenschap (Stichting Circus Cultuur) in nauwe samenwerking het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

 

Te zien uit de Theatercollectie

Paardenspel-640x

Maquette van Nieuw Arabisch paardenspel van Joseph Blanus

Te zien uit de Theatercollectie zijn circusaffiches, kostuums en een maquette van het paardenspel van Blanus. Over deze maquette: Eén van de vermaken waarop kermisbezoekers zich in de negentiende eeuw verheugden, was het paardenspel – een voorloper van het circus. In een houten tent werden voorstellingen gegeven van paardrijkunst in combinatie met acrobatiek. Joseph Blanus was één van de exploitanten die in de negentiende eeuw met zo’n houten tent langs de kermissen reisde.

De tentoonstelling is te zien tot en met 11 januari 2015.

Meer informatie, zie Website Openluchtmuseum

󰁓
󰀩