Home Blog Nieuws: Tentoonstelling: Wayang revolusi. Kunst in dienst van de vrijheid
Tentoonstelling: Wayang revolusi. Kunst in dienst van de vrijheid
Dalang met Semar. Tekening: Elsje Zwart.

Wayang revolusi. Kunst in dienst van de vrijheid. Tentoonstelling in het Poppenspe(e)lmuseum.

De tentoonstelling is een tweetalig project over de diverse wayangspelvormen en een bijzondere wayang-kulit-theatervorm uit Indonesië.

Deze educatieve tentoonstelling voor jong en oud is tot eind 2015 in het Poppenspe(e)lmuseum te Vorchten te zien.

Tentoonstelling

De Wayang revolusi laat zien hoe de Indonesische nationalisten in hun strijd tegen Nederland de traditionele wayangtheaterkunstvorm gebruikten als propagandamiddel.
De wayang revolusi ontstond in 1947 als een speciale variant van het wayang-kulit-(schimmen)spel. In een tijd waarin media als radio en televisie nog niet algemeen waren, was het populaire wayang-kulit-spel hét middel om grote groepen te bereiken met de boodschap van de revolutie. De hoofdrolspelers zijn de politici en de militairen van de twee partijen die elkaar bestrijden in de onafhankelijkheidsstrijd. De bekendste personen zijn de Nederlandse generaals Spoor en Van Mook, de Indonesische president Soekarno en vice-president Mohammed Hatta.

Naast het exposeren van de wayang-revolusi-figuren – gemaakt door Ki Ledjar Soebroto – komen andere wayangvormen, zoals kulit, golek, klitik en topeng aan bod. Ook worden (animatie)films, voorwerpen, attributen, gamelaninstrumenten, foto’s, prenten, batiks, postzegels en wayangparafernalia uit de collectie van het Poppenspe(e)lmuseum getoond. Uiteraard zal de dikbuikige oud-Hollandse Jan Klaassen – met onder zijn neus een typisch Javaans snorretje – niet ontbreken. Samen met zijn vrouw Katrijn en de Javaanse wijze dwaas en goddelijke nar Semar heten zij u van harte welkom. Voor jongeren zijn er speelobjecten, een lesbrief en een speur-en-doespel beschikbaar.

Links: Wayang-revolusi-kulitfiguren. Foto: Haye Bijlstra. Rechts: Otto van der Mieden als dalang. Foto: Henri van der Beek.

Links: Wayang-revolusi-kulitfiguren. Foto: Haye Bijlstra. Rechts: Otto van der Mieden als dalang. Foto: Henri van der Beek.

Openingsdagen en -tijden en extra informatie

Het Poppenspe(e)lmuseum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie zie Website Poppenspe(e)lmuseum

Voor groepsbezoek (minimaal 10 personen) kan van de openingsdagen en -tijden worden afgeweken. Reserveren is gewenst; mail naar info@poppenspelmuseum.nl

󰁓
󰀩