Home Blog Nieuws: Tentoonstelling Uit de Mode met theaterkostuum
Tentoonstelling Uit de Mode met theaterkostuum

Tentoonstelling Uit de Mode in het Centraal Museum

Het Centraal Museum in Utrecht pakt deze zomer groots uit met een nieuwe modetentoonstelling. Voor het eerst staan ruim 100 hoogtepunten uit de eigen modeverzameling in de spotlights. Bezoekers worden ondergedompeld in een wereld van 18de-eeuwse robes, royale schapenboutmouwen en experimentele herenpakken van nu. Wie maakt het ontwerp en wie draagt het? Hoe worden deze bijzondere ontwerpen geconserveerd en wanneer is een ontwerp ‘overleden’? Ontdek het in de tentoonstelling Uit de Mode.

 

Mode in vier thema’s

Uit de Mode toont de rijkheid en diversiteit van de collectie, maar vooral ook die van de mode zelf. Actualiteit en historie worden in dialoog met elkaar gepresenteerd in een thematisch vierluik: de maker, de drager, de restaurator en de visionair. In de vier grote tentoonstellingszalen voert steeds één van de invalshoeken de boventoon. Uit de Mode staat stil bij inspiratiebronnen van (hedendaagse) ontwerpers, argumenten om een kledingstuk te verwerven en wie wat heeft gedragen. Hoogtepunten zijn een ‘Live Science Program’ waar live op zaal gerestaureerd wordt en een wisselpodium waar het publiek kennismaakt met de nieuwste lichting modetalenten.

 

Bruiklenen uit de Theatercollectie

Voor deze tentoonstelling is een kostuum, gedragen door Conny Stuart als de kwade fee in de musical “En nu naar bed” van Annie M.G. Schmidt in bruikleen genomen uit de Theatercollectie. Zie ook de foto hieronder. Naast haar speelde Mary Dresselhuys de rol van de goede fee. De kostuums werden ontworpen door Jan Beutener.

En nu naar bed-Frits Lemaire

Mary Dresselhuys (rechts) en Conny Stuart (links) als resp. de goede en de kwade fee in de musical En nu naar bed, 1971. Foto: Frits Lemaire/MAI

 

Meer informatie

De tentoonstelling Uit de Mode is te zien van 8 juli 2017 t/m 22 oktober 2017.

Zie ook : Website Centraal Museum

󰁓
󰀩