Home Blog Nieuws: Tentoonstelling Sterke Verhalen
Tentoonstelling Sterke Verhalen
Papierentheaterprent voor Faust, handgekleurde litho, uitgave Jos. Scholtz, 1775. Collectie TIN.

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is van 24 juni t/m 5 oktober 2014 de tentoonstelling Sterke verhalen te zien. De tentoonstelling brengt in beeld hoe de verhalen over Assepoester, Gullivers Reizen, Tijl Uilenspiegel, Cartouche en Faust tot op de dag van vandaag zijn overgeleverd. Speciale aandacht is er voor centsprenten en hoe deze vorm van populaire cultuur onze verhaaltraditie levend heeft gehouden.

Centsprenten, goedkoop gedrukte vellen met plaatjes en praatjes, zijn een belangrijk medium in de achttiende en negentiende eeuw. Ze hebben de verhalen populair gemaakt en zo aan nieuwe generaties doorgegeven. Belangrijk in de tentoonstelling zijn de collecties van Arie van den Berg en Nico Boerma, verzamelaars van populair drukwerk.

 

Te zien uit de Theatercollectie

Kostuumontwerpen en papierentheaterprent, te zien in de tentoonstelling Sterke Verhalen.

Kostuumontwerpen en papierentheaterprent, te zien in de tentoonstelling Sterke Verhalen.

Ook uit de Theatercollectie (van het voormalig Theater Instituut Nederland) zijn opmerkelijke stukken gebruikt, die nu in de tentoonstelling te bewonderen zijn.

Voorbeelden daarvan zijn (links) een kostuumontwerp voor Faust in Faust (Goethe) door Karel Bruckman, een kostuumontwerp voor Tijl in Tijl Uilenspiegel door Els Korver,  en (rechts) een papierentheaterprent voor Aschenbrödel ( Assepoester), chromolithografie, uitgave Jos. Scholz.

Een houten opticakast, waarmee je prenten door een vergrotende lens kon bekijken, is ook uit de Theatercollectie afkomstig.

 

Voorstelling in de Kleine Komedie

Links: Bas Maree, rechts: Rob van de Meeberg en Jetta Starrenburg in Sterke Verhalen: de voorstelling. Foto's: Marc Kruse.

Links: Bas Maree, rechts: Rob van de Meeberg en Jetta Starrenburg in Sterke Verhalen: de voorstelling. Foto’s: Marc Kruse.

De tentoonstelling werd in op zondag 22 juni geopend met een voorstelling in De Kleine Komedie. “Sterke verhalen: de voorstelling” werd gepresenteerd door Jacques Klöters, gezongen werd door Jetta Starrenburg, Rob van de Meeberg, Bas Maree, Noortje Braat, Hieke Meppelink, en Nico van der Meel. Instumentalisten waren: Nico van der Linden (piano en muzikale leiding), Egon Kracht, Noortje Braat, Saskia Coolen, Erik Beijer en Michiel Niessen. Regie: Fred Florusse.

Aan de hand van thema’s uit de tentoonstelling werden in deze voorstelling bekende en vergeten liederen gezongen, terwijl de bijbehorende prenten op het achterdoek geprojecteerd werden. Een mooie manier om de geschiedenis van onze verhaaltraditie tot leven te brengen!

Meer informatie, zie Bijzondere Collecties UVA

 

󰁓
󰀩