Home Blog Nieuws: Tentoonstelling Pret op Stand – Vertier van Toen
Tentoonstelling Pret op Stand – Vertier van Toen
Publiek bij de ingang van de Schouwburg aan de Keizersgracht in Amsterdam. Ingekleurde gravure door S. Fokke naar J. de Beyer, gesigneerd en ongedateerd; midden achttiende eeuw. Herkomst: Theatercollectie.

In Museum Geelvinck in Amsterdam is de tentoonstelling Pret op Stand – Vertier van Toen te zien. Voor deze tentoonstelling is ondermeer gebruik gemaakt van de theatercollectie van het voormalige Theater Instituut Nederland, nu in beheer bij de Bijzondere Collecties UvA.

Entertainment van de Grachtengordel

De gegoede burgerij uit de 17e, 18e en begin 19e eeuw had genoeg tijd om zich te vermaken: Buiten waren vooral kolf, pluimbal, schaatsen en kaatswedstrijden geliefd. De jacht was voor de heren op stand. Er waren voorschriften voor wie op wat mocht jagen.
In huis waren bord- en kaartspelen bijzonder populair.
De burgers waren ook geïnteresseerd in allerlei nieuwe dingen. Dankzij de V.O.C. konden welgestelde burgers wonderlijke en exotische objecten verzamelen in rariteitenkabinetten. Collecties werden aangelegd van originele tekeningen, prenten en schilderijen.
De rijke dames lieten Poppenhuizen maken. Deze toonden de ideale, nette Hollandse huishouding. Samen uren geboeid kijken naar alle fijne details was een geliefd tijdverdrijf.
Kinderen kregen scholing in dansen en muziek maken, in huiselijke kring werd veel gemusiceerd. De populaire pianoforte groeide uit tot een onmisbaar onderdeel van dat musiceren.
In de 18e eeuw richtte men genootschappen op om oude waarden te herstellen, kennis te verwerven en deugd te bevorderen. Rond het midden van die eeuw nam het literaire genootschap een grote vlucht.

 
Bruiklenen uit de theatercollectie

In deze tentoonstelling zijn een aantal prenten te zien uit de Theatercollectie, alsmede een maquette van de oude schouwburg in Amsterdam. Hieronder ziet u twee voorbeelden.

De Vorstelijke Loge in Amsterdamse Schouwburg, 1768; Papierentheaterprent voor Othello, 1775. Prenten uit de Collectie TIN.

De Vorstelijke Loge in Amsterdamse Schouwburg, 1768; Papierentheaterprent voor Othello, 1775. Prenten uit Theatercollectie.

De tentoonstelling is te zien t/m 13 januari 2015 in Museum Geelvinck, Amsterdam.

󰁓
󰀩