Home Blog Nieuws: Tentoonstelling Muiderslot, de geheime sleutel van Amsterdam
Tentoonstelling Muiderslot, de geheime sleutel van Amsterdam
Illuminatiekast of diafanorama met afbeelding van een scène uit Gijsbrecht van Aemstel, vierde bedrijf, tableau vivant. Bisschop Gozewijn en de nonnen worden vermoord door een groep soldaten. Olieverf op glas, einde achttiende eeuw. Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).

Van Muidens kasteel tot Amsterdam Castle

Van 19 mei tot en met 31 oktober 2017 is in Rijksmuseum Muiderslot een bijzondere tentoonstelling te zien. ‘Muiderslot, de geheime sleutel van Amsterdam’ laat de gedeelde geschiedenis zien van het slot aan de Vecht en de Stad aan de Amstel.

Het Muiderslot staat internationaal ook wel bekend als ‘Amsterdam Castle’. Weinig mensen weten dat dit terug te voeren is op de eeuwenoude hechte band tussen het slot aan de Vecht en de stad aan de Amstel. Graaf Floris V is niet alleen de eerste ‘burgervader’ van Amsterdam, maar ook de bouwheer van het Muiderslot. Dit vormt het begin van een eeuwenoud verbond.

 

De tentoonstelling

Op de tentoonstelling worden zeven eeuwen gedeelde geschiedenis belicht aan de hand van spannende verhalen en unieke objecten. Een sleutelrol is weggelegd voor de ‘geboorteakte’ van de stad Amsterdam: het zogenaamde Tolprivilege van graaf Floris V. Ook is er speciale aandacht voor diverse Amsterdamse burgemeesterszonen. Een ander bijzonder object dat te zien zal zijn, is de 300 jaar oude Hensbeker van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

 

Bruiklenen uit de Theatercollectie

Voor deze tentoonstelling zijn een zogenaamd “illuminatiekastje” (een achterglasschildering) met een afbeelding uit de voorstelling Gijsbrecht van Aemstel (Joost van den Vondel) te zien, en een aantal hooftooien, gedragen in voorstellingen van de Gijsbrecht. Deze zijn in bruikleen gevraagd uit de Theatercollectie.

Bruiklenen-kostuums-Gijsbreght

V.l.n.r.: Sluier gedragen door Jacqueline Royaards-Sandberg als Badeloch in Gijsbreght van Aemstel, ontwerp Nell Bronger, 1912; Hoofdkap gedragen door Han Bentz van den Berg, Coen Flink en Johan Schmitz als Gijsbreght in Gijsbreght van Aemstel, ontwerp Nicolaas Wijnberg, 1954; Hoofdtooi gedragen door Ank van der Moer en Sigrid Koetse als Badeloch in Gijsbreght van Aemstel, ontwerp door Nicolaas Wijnberg, 1963. Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).

 

Meer informatie

Meer informatie, zie Website Muiderslot 

󰁓
󰀩