Home – Blog – Nieuws: Tentoonstelling met poppen van Jan de Noord
Tentoonstelling: Emmanuelshuizen – Een Gouden Broedplaats met werk van Jan de Noord
Het Stedelijk Museum Zwolle opent haar deuren voor een overzichtstentoonstelling die de waarde van de ateliervoorziening “Emmanuelshuizen” binnen én buiten de regio inzichtelijk maakt. De tentoonstelling brengt de successen, samenwerkingsverbanden en relevante kunstenaars voor het voetlicht. Belangrijke kunstwerken, video’s, foto’s en nieuwsberichten geven in een overzichtelijke presentatie een duidelijk beeld van de broedplaats door de jaren heen.
50 Jaar geleden namen de eerste kunstenaars hun intrek in het historische pand in het centrum van Zwolle. Dit gaf het culturele klimaat van Zwolle een flinke impuls; het was één van de eerste culturele broedplaatsen in Nederland en werd omarmd door de Zwolse bestuurders én bewoners. De broedplaats Emmanuelshuizen stond midden in de samenleving en was zichtbaar, hoorbaar en actief in de stad. De kunstenaars waren de wegbereiders en aanjagers van het huidige culturele klimaat van Zwolle (en de huidige broed- en werkplaatsen in de stad). Uiteraard komt ook het rijke verleden van de Emmanuelshuizen aan bod, die in de zeventiende eeuw door weduwe Anna van Haerst zijn aangekocht om onderdak te bieden aan alleenstaande vrouwen.
Ook Jan de Noord, die enige jaren in Zwolle als poppenspeler actief is geweest, is in deze tentoonstelling vertegenwoordigd.
Bruiklenen uit de Theatercollectie
Voor deze tentoonstelling zijn vier stokpoppen en drie affiches van poppenspeler Jan de Noord in bruikleen genomen uit de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).
Jan de Noord
Poppenspeler Jan de Noord, geboren 11 november 1945 in Meppel, speelde in zijn eigenhandig geschreven poppenkastverhalen vrijwel altijd zelf mee. Hij beschouwde zijn poppenspel als een gesprek met kinderen en maakte geen verschil tussen voorstellingen voor kinderen en voor volwassenen.
Aan de ontwikkeling en erkenning van het poppenspel in Nederland heeft Jan de Noord een belangrijke bijdrage geleverd. Met enkele collega’s richtte hij in 1970 de zogenaamde Kookur-groep op met het idee het poppenkastspel uit de Jan Klaassentraditie te halen, een initiatief waaruit ook enkele groepsproducties voortkwamen. Tevens was hij mede-oprichter van een werkgroep die schouwburgen wist te interesseren voor jeugd- en poppentheater.
Jan de Noord heeft twee eigen theatertjes gehad, in Zwolle en in Elburg: het Spieketheater. Aan de Utrechtse Academie voor Expressie door Woord en Gebaar en bij kunstschilders vormde hij zich vaktechnisch en in de beeldende kunst. Een van zijn bekendste producties was “Peruaanse Runa en zijn paardje” (1975), weerslag van een reis naar Peru in opdracht van het Tropeninstituut.
In 1986 won hij postuum de Wim Meilinkprijs van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel.
Meer informatie
De tentoonstelling “Emmanuelshuizen – Een Gouden Broedplaats” is van 14 februari tot en met 8 mei 2016 te bezichtigen in het Stedelijk Museum in Zwolle. Zie: Website Stedelijk Museum Zwolle.