Home Blog Nieuws: Tentoonstelling Gertrud Leistikow
Tentoonstelling Gertrud Leistikow
Kalenderblad met portret van Gertrud Leistikow in Danseuse de Delph, kleurenlitho door Samuel ‘Mommie’ Schwarz, 1925. Collectie TIN.

In Museum Kranenburgh is tot 2 november 2014 de tentoonstelling “Pionier van een nieuwe wereld. Gertrud Leistikow, een eeuw danskunst” te zien. Daarvoor is voor een belangrijk deel geput uit de theatercollectie van het voormalige Theater Instituut Nederland.

Gertrud Leistikow, een eeuw danskunst

Precies honderd jaar geleden danste de van oorsprong Duitse Gertrud Leistikow (link naar pagina in de Theaterencyclopedie) voor het eerst in Nederland. Ze zette de moderne dans als kunstvorm op de kaart en geldt als een van de grondleggers van het moderne dansonderwijs.

De scheiding tussen de dans- en beeldende kunstwereld was een eeuw geleden minder groot dan nu en als creatieve vernieuwer maakt Leistikow kennis met de Nederlandse avant-garde. Ze poseert voor kunstenaars als Jan Sluijters. Else Berg tekent haar. Mommie Schwarz ontwerpt haar affiches en ze danst met maskers van beeldhouwer en sierkunstenaar Hildo Krop.
Hoe baanbrekend het werk van Gertrud Leistikow (1885 – 1948) ook is, anno nu kent bijna niemand meer haar naam. De tentoonstelling zet deze ‘Pina Bausch van het interbellum’ op de kaart aan de hand van schilderijen, sculpturen, maskers, kostuums, aquarellen, houtsneden, affiches en foto’s. Haar dansen komen tot leven door twee gereconstrueerde choreografieën op video. “Pionier van een nieuwe wereld” bevat werk van de eerder genoemde kunstenaars, maar ook van Elfriede Lohse-Wächtler, Edmund Möller, Hugo Erfurth, Hanns Holdt en Harmen Meurs.

Bruiklenen uit de Theatercollectie

In de tentoonstelling zijn meer dan 70 (totaal 77) bruiklenen te zien uit de theatercollectie (voormalig Theater Instituut Nederland): foto’s, affiches, kostuums, maskers, en tekeningen.
Hieronder ziet u twee voorbeelden daarvan: foto’s van Gertrud Leistikow in een maskerdans.

Gertrud Leistikow in Goldene Maske 1935, fotograaf onbekend (links) en foto Hanna Elkan. Collectie TIN.

Gertrud Leistikow in Goldene Maske 1935, fotograaf onbekend (links) en foto Hanna Elkan. Collectie TIN.

Boek

Gelijktijdig met de tentoonstelling  is bij Uitgeverij Waanders & De Kunst de biografie  “Dans vol uit, dat is leven. Gertrud Leistikow (1885-1948), pionier van de moderne dans” verschenen, geschreven door Jacobien de Boer.

De tentoonstelling is tot 2 november 2014 te zien in Kranenburgh, Bergen (Noord Holland).

󰁓
󰀩