Home Blog Nieuws: Tentoonstelling Dromen van Shakespeare
Tentoonstelling Dromen van Shakespeare
Kostuums en ontwerpen van Rien Bekkers in Dromen van Shakespeare

Tentoonstelling “Dromen van Shakespeare”

Costumier Rien Bekkers (Vught, 1950) maakt al decennia lang spraakmakende kostuums voor theater- en filmproducties in binnen- en buitenland. In “Dromen van Shakespeare” worden vijfentwintig kostuums en schetsen gepresenteerd die Bekkers maakte voor beroemde Shakespearevoorstellingen. Zijn ontwerpen worden geroemd om hun grote originaliteit en betoverende schoonheid.

Rien Bekkers slaat in zijn ontwerpen een brug tussen het moderne westerse theater en artistieke tradities uit eigen land en uit andere culturen. De gekozen stoffen komen van over de hele wereld. Bekkers zoekt uitgesproken vormen en silhouetten. Veel van zijn kostuums zijn van een relatieve eenvoud in lijnen en kleurschakeringen. Overtollige decoraties worden strikt vermeden. Voor Bekkers is het van groot belang dat de kostuums direct aansluiten bij de thematiek van de voorstelling en dat zij de acteurs een meerwaarde geven.

Zaal met kostuums en ontwerpen van Rien Bekkers in Dromen van Shakespeare

Zaal met kostuums en ontwerpen van Rien Bekkers in Dromen van Shakespeare

Bruiklenen uit de Theatercollectie

Uit de Theatercollectie (van voormalig Theater Instituut Nederland, nu in beheer bij de Bijzondere Collecties UvA) werden 47 kostuumontwerpen en ontwerptekeningen in bruikleen gegeven.
De tentoonstelling is nog te zien van t/m 23 augustus 2015 in het Noordbrabants Museum.

Meer informatie, zie: Website Noordbrabants Museum

Kostuums van Rien Bekkers in de tentoonstelling Dromen van Shakespeare

Kostuums van Rien Bekkers in de tentoonstelling Dromen van Shakespeare

Videoregistratie van Hamlet met kostuums van Rien Bekkers

Rien Bekkers ontwierp ook de kostuums voor de legendarische voorstelling van Hamlet door het Publiekstheater in 1986, met Pierre Bokma als Hamlet. Hierboven ziet u een fragment van de registratie van deze voorstelling. De volledige registratie van ruim twee uur is integraal te bekijken op de Theaterencyclopedie.

Publicatie van deze video werd mede mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl. Zie voor de volledige registratie: Video Hamlet 1986 op de Theaterencyclopedie

 

Extra informatie over Rien Bekkers

Zie daarvoor: Biografie Rien Bekkers op de Theaterencyclopedie

En ook: Website van Rien Bekkers

󰁓
󰀩