Home Blog Nieuws: Retrospectief Werkteater in Filmtheater de Uitkijk
Retrospectief Werkteater in Filmtheater de Uitkijk
V.l.n.r.: Vooraan: Daria Morh, Shireen Strooker, Frank Groothof, Rense Royaards, Peter Faber. Achter: Yolande Bertsch en Herman Vinck. Repetitiefoto van de filmopname in Santpoort van de voorstelling Toestanden, 1975. Foto: Ulli Weiss.

Films Werkteater in de Uitkijk in Amsterdam

Filmtheater de Uitkijk presenteert in samenwerking met Auteursvereniging het Werkteater in mei 2017 het ‘Retrospectief: Werkteater’. Vier avonden zullen geheel worden gewijd aan het Werkteater. Een terugblik op inspirerende, artistieke en eigenzinnige acteurs en actrices. Elke avond zullen verfilmde voorstellingen vertoond worden, gewijd aan de gewone mens.

 

Programma:

8 mei 2017 21:00 uur: AVONDROOD | Shireen Strooker, Jochen Wolff | 1980
22:30 uur: MAR & SIEN (HEBBEN EEN HELE RONDVAART GEMAAKT) | Paul Ruven & Marja Kok | 2014
Spreker: Marja Kok

Naast een vertoning van de televisieopname van Avondrood zal ook de korte documentaire Mar & Sien (Hebben Een Hele Rondvaart Gemaakt) gepresenteerd worden. Marja Kok, actrice en regisseuse, komt de avond introduceren.
Avondrood is een tragikomedie over ouder worden, en speelt zich af in een rusthuis. Shireen Strooker en Marja Kok spelen in Avondrood twee oude dames. Samen maakten ze nog veel meer theater, zoals twee toneelstukken onder de noemer ‘Mar & Sien´. Toen Shireen de ziekte van Alzheimer kreeg toverden ze in 2014, gezeten op een bankje, nog eenmaal samen dierbare herinneringen en collega’s tevoorschijn. Zo maakten ze een laatste Mar & Sien.
Voor meer informatie en reserveringen: Website De Uitkijk

15 mei 2017 21:00 uur: CAMPING | Thijs Chanowski | 1978
Spreker: Peter Faber

De speelfilm Camping is de enige in het repertoire van het Werkteater welke niet van een eigenlijk toneelstuk is afgeleid. De scènes werden grotendeels geïmproviseerd door de spelers. De film werd op locatie opgenomen in 1977, geregisseerd door Thijs Chanowski.
Zoals de titel al laat weten, speelt deze film zich af op een typisch Nederlandse camping tijdens de vakantiedagen. De film laat een satirisch beeld zien van de activiteiten en schermutselingen die kenmerkend zijn voor deze plek. Acteur Peter Faber speelt de chagrijnige Guus, die moeite heeft om te ontspannen op de camping. Peter Faber komt vóór de vertoning van Camping zijn ervaringen delen in de Uitkijk. Hij kijkt na meer dan dertig jaar sinds de publicatie terug op de film.
Voor meer informatie en reserveringen: Website De Uitkijk

22 mei, 21:00 uur: OPNAME | Erik van Zuylen en Marja Kok | 1979
Spreker: Helmert Woudenberg

De derde avond staat in het teken van de Werkteaterproductie genaamd Opname. De bijzondere film laat niet alleen een ontroerend verhaal zien over ziekte, maar stelde destijds ook de Nederlandse zorginstellingen aan de kaak.
Twee mannen leven samen op een kamertje in een ziekenhuis. De één heeft vermoedelijk kanker, en de ander is ongeneeslijk ziek. Beide weten zij dat ze niet meer beter zullen worden. Meneer de Waal is al wat ouder, maar Frank is nog jong. Samen proberen zij er toch nog wat van te maken. Werkteaterlid Helmert Woudenberg speelt Meneer de Waal. Hij komt de film inleiden in de Uitkijk en vertelt over zijn belevenissen.
Voor meer informatie en reserveringen: Website De Uitkijk

29 mei 2017 21:00 uur: ZWOELE ZOMERAVOND | Frans Weiss en Shireen Strooker | 1982
Spreker: Cas Enklaar

De Werkteater-reeks zal afgesloten worden met de komische film Een Zwoele Zomeravond. Een Zwoele Zomeravond is als theatervoorstelling gemaakt en pas later verfilmd. Het Werkteater toerde twee zomers lang in een tent langs de Nederlandse zomerfestivals. Het stuk laat een viering van het 500-jarig bestaan van een dorp zien, wat uitloopt in een chaotisch feest vol maf toneel, swingende liedjes en gênante vertoningen.
Cas Enklaar speelt zeer overtuigend een oude opa in Een Zwoele Zomeravond. Destijds 39 jaar oud, tegenwoordig wat ouder. Enklaar spreekt vóór de vertoning van de film over hoe hij terugkijkt op het maken van de film.
Voor meer informatie en reserveringen: Website De Uitkijk

󰁓
󰀩