Home Blog Nieuws: Kostuums uit de Theatercollectie gepubliceerd op Modemuze
Kostuums uit de Theatercollectie gepubliceerd op Modemuze
De kostuums uit de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA op de website www.modemuze.nl

Theatersalon over project Modemuze bij de Bijzondere Collecties op 18 februari 2016.

In totaal 4481 kostuums en kostuumontwerpen uit de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) zullen worden gepubliceerd op Modemuze en op Europeana fashion. De foto hierboven geeft daarvan een impressie.

Een deel van de kostuums en kostuumontwerpen uit de Theatercollecties is al op Modemuze te zien; de komende maanden wordt dit nog aangevuld en geperfectioneerd tot ze er allemaal (4481 stuks) op staan . Op 18 februari 2016 zal het project in samenwerking met Modemuze gepresenteerd worden in een Theatersalon bij de Bijzondere Collecties in Amsterdam. Nadere informatie volgt!

Over Modemuze

Modemuze is een platform voor liefhebbers van mode en kostuums in Nederland: ter inspiratie, ontdekking en verdieping. Nederlandse musea bezitten talrijke grote en kleinere mode- en kostuumcollecties die vanwege de kwetsbaarheid niet permanent zichtbaar zijn voor het publiek. Modemuze wil online collecties en verhalen met elkaar verbinden als een bron van inspiratie voor een breed publiek.

De tienduizenden kleren en accessoires vertegenwoordigen samen voor het overgrote deel vijf eeuwen mode- en kostuumgeschiedenis, beginnend bij de 16de eeuw en eindigend vandaag. De mode- en kostuumcollecties van musea zullen in fases op dit platform vindbaar en doorzoekbaar worden gemaakt. Modemuze werkt samen met Europeana Fashion, een Europees portal voor mode-en kostuumcollecties, aan het beschikbaar maken van mode en kostuumcollecties online.

Collecties die al op dit platform vertegenwoordigd zijn: onder andere het Centraal Museum Utrecht, Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam Museum, Gemeentemuseum Den Haag, en Paleis Het Loo. En binnenkort dus ook meer dan 4000 theaterkostuums en kostuumontwerpen, met uitgebreide beschrijvingen. Hierdoor zal ook de Nederlandse theatergeschiedenis ruim vertegenwoordigd zijn op dit platform.

Voorbeelden van kostuums, die op Modemuze te zien zijn:

V.l.n.r. Kostuum gedragen door Rika Hopper als Marie Antoinette; Jurk naar ontwerp van Rudolf Corens, gedragen door Jos van Veldhoven als Eaco in Opera Eumelio, De Nederlandse Operastichting 1974; Jurk naar ontwerp van Hella de Jonge, gedragen in De Komiek een show van Freek de Jonge, 1980.

V.l.n.r. Kostuum gedragen door Rika Hopper als Marie Antoinette, N.V. Toneelvereeniging 1924; Jurk naar ontwerp van Rudolf Corens, gedragen door Jos van Veldhoven als Eaco in Opera Eumelio, De Nederlandse Operastichting 1974; Jurk naar ontwerp van Hella de Jonge, gedragen in De Komiek, een show van Freek de Jonge, 1980.

V.l.n.r. Kostuum naar ontwerp van Jan Beutener,  gedragen door Gerry v.d. Klei als Pierrette in het bal masque-nummer Ten Bate Vanuit de musical Foxtrot (Annie M.G. Schmidt), 1977; Tutu naar ontwerp van Joop Stokvis, gedragen door Alexandra Radius in De Schone Slaapster, 1984; Kostuum naar oorpronkelijk ontwerp van Pablo Picasso, vervaardigd door Henny van Dam, gedragen door Toke Herben als de Burgemeestersvrouw in De Driekante Steek (Manuel de Falla), Ballet van de Nederlandse Opera, 1958.

V.l.n.r. Kostuum naar ontwerp van Jan Beutener, gedragen door Gerry v.d. Klei als Pierrette in het bal masqué-nummer Ten Bate Van, uit de musical Foxtrot (Annie M.G. Schmidt), 1977; Tutu naar ontwerp van Joop Stokvis, gedragen door Alexandra Radius in De Schone Slaapster, 1984; Kostuum naar oorpronkelijk ontwerp van Pablo Picasso, vervaardigd door Henny van Dam, gedragen door Toke Herben als de Burgemeestersvrouw in De Driekante Steek (Manuel de Falla), Ballet van de Nederlandse Opera, 1958.

Kennis delen en toevoegen

Behalve dat het gemakkelijk is om de afbeeldingen van de kostuums te delen op Facebook, Twitter, Tumblr en Pinterest, is het ook mogelijk om informatie toe te voegen over een bepaald kostuum. Op die manier hoopt Modemuze de kennis die er is over de kostuums, bij elkaar te brengen.

Website Modemuze

Bekijk de kostuums zelf op de Website Modemuze.

 

󰁓
󰀩