Home Blog Nieuws: Face it! Oordelen op het eerste gezicht. 19 december 2016 t/m 16 april 2017
Face it! Oordelen op het eerste gezicht. 19 december 2016 t/m 16 april 2017

Face it! Oordelen op het eerste gezicht  19 december 2016 t/m 16 april 2017

Stereotypen en beeldvorming in het Joods Historisch Museum

Joden hebben een grote neus, Arabieren dragen een baard en Marokkanen en Surinamers praten ‘anders’. Dit is vaak het beeld dat mensen van deze groepen hebben, maar kloppen deze stereotypen? Waarom denken we in stereotypen en hoe fout is dat? Het Joods Historisch Museum in Amsterdam laat komende winter zien hoe deze beeldvorming tot stand komt. De tentoonstelling Face it! Oordelen op het eerste gezicht, die van 19 december 2016 tot en met 16 april 2017 te zien is, toont bezoekers op een interactieve manier hun eigen en andermans vooroordelen.

Door de actualiteit, sociale media en in gesprekken krijgen we dagelijks te maken met (voor)oordelen. Het gaat over joden en over moslims, er heerst angst voor vluchtelingen en er zijn discussies of de politie iemand staande mag houden op basis van zijn huidskleur of etnische achtergrond. En dan is er nog het Zwarte Pietendebat. Met deze lichtvoetige tentoonstelling reageert het museum op het tegenover elkaar zetten van maatschappelijke groeperingen.

“We nodigen de bezoeker uit zijn ‘oordelen’ mee naar binnen te nemen. We willen dat hij zich de ene keer verrast weet en de andere keer afvraagt of hij nu moet lachen of huilen. We hopen dat hij zo onbevangen mogelijk ontdekt hij hoe hij over anderen denkt, maar ook hoe anderen over hém denken. Ons museum is zo een veilige plek voor potentieel onveilige thema’s”, aldus Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier en een van de makers van de tentoonstelling.

Waar let je op, als je iemand anders ziet? Hoe vorm jij je oordeel? En ben je bereid over die oordelen na te denken? Aan de hand van teksten, foto’s, tekeningen, documenten en films toont de tentoonstelling de mechanismes achter het ontstaan van beeldvorming, uitgaand van vijf uiterlijke kenmerken: de baard, de stem, de neus, de ogen en de hoofdversiering. Niet alleen de actualiteit maar ook de geschiedenis komt aan bod. Bezoekers zien hoe stereotypen in het verleden met de paplepel werden ingegoten, in de vorm van kinderliedjes, kinderboeken en volksvertellingen. Ook is te zien hoe vooroordelen veranderen. Hoofddoekjes zouden nu ‘niet-westers’ zijn, maar in de jaren vijftig droegen Nederlandse vrouwen ze massaal. Foto’s tonen wat er gebeurt wanneer baarddragende moslims en hipsters uit Amsterdam Nieuw-West van kleding wisselen.

Rond de tentoonstelling organiseert het museum een programma met optredens, lezingen, rondetafelgesprekken, films en evenementen. Zo brengen artiesten, zangers en dichters werk rond het thema beeldvorming en is er het Hummus Festival, ‘omdat het hele Midden-Oosten hummus eet’. Voor scholieren organiseert het museum in de klas de talkshow ‘Het JCK komt naar je toe’, waarbij zij worden uitgenodigd te praten over de beelden die zij van joden, moslims, christenen en van elkaar hebben.

Bruiklenen uit de Theatercollectie

Voor deze tentoonstelling zijn een aantal objecten uit de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) in bruikleen gevraagd, waaronder een foto, brillen, fopneuzen, schminkdozen, een affiche en een houtsnede.

V.l.n.r. Max Tailleur met de Doofpot, foto Hans Dukkers, 1960; Affiche Max Tailleur, 1966; Portret van Louis Bouwmeester als Shylock in De Koopman van Venetië, houtsnede door Jacq. J. Ottens, z.j.

V.l.n.r. Bruiklenen voor de tentoonstelling: Max Tailleur met de Doofpot, foto Hans Dukkers, 1960; Affiche Max Tailleur, 1966; Portret van Louis Bouwmeester als Shylock in De Koopman van Venetië, houtsnede door Jacq. J. Ottens, z.j.

 

Meer informatie

Voor meer informatie, zie Website Joods Historisch Museum

 

󰁓
󰀩