Home Blog Nieuws: Crowdfunding van de Theaterencyclopedie een succes!
Crowdfunding van de Theaterencyclopedie een succes!

De Theaterencyclopedie startte begin februari 2015 de actie ZIJN/ NIET ZIJN op hét platform voor culturele crowdfunding: Voordekunst (voordekunst.nl/theaterencyclopedie).
Zes weken later is de actie zeer geslaagd te noemen: 120 donateurs brachten samen een bedrag van 17.290 euro bijeen: 115% van het streefbedrag van 15.000 euro.

Particulieren, theaters, producenten, opleidingen, bedrijven en fondsen hebben hiermee gezamenlijk laten zien welk belang ze hechten aan de zichtbaarheid van de Nederlandse theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie.
Bijzonder was de actie van een groep mensen rond beeldend theatermaker Hinderik de Groot, die gezamenlijk een bedrag doneerde waarmee twee producties van Studio Hinderik uit de jaren 80 en 90 geadopteerd konden worden.

Met de opbrengst worden meer dan 30 video’s van unieke voorstellingen uit de rijke Theatercollectie internetklaar gemaakt, zodat deze voorstellingen straks voor iedereen te zien zijn op theaterencyclopedie.nl.

Enkele citaten van donateurs:
“Als fervent theaterliefhebster vind ik het van groot belang dat bijzondere en gedenkwaardige theaterproducties niet alleen gearchiveerd worden, maar vooral voor een zo groot mogelijk publiek zichtbaar blijven.”

“ Theatergeschiedenis is voedingsbodem voor het theater van nu.”

“Omdat theaterkunst ondanks zijn intrinsieke vergankelijkheid een bron van inzicht en inspiratie vormt.

Waarvoor was de actie?

De Theatercollectie beschikt over een groot aantal filmregistraties van beroemde voorstellingen uit het verleden. Zoals: Wie is er bang voor Virginia Woolf? van de Nederlandse Comedie met Ank van der Moer, Café Lehmitz van Carver, Leedvermaak van Baal en Troev of de verdronken visser door Jozef van den Berg, de dansvoorstelling Föld van Dansgroep Krisztina de Châtel. Noem maar op.
Ze zijn er, maar niemand kan ze zien.

De actie Zijn/Niet had als doel unieke opnamen van integrale voorstellingen te tonen op de Theaterencyclopedie. De actie startte met een selectie van 30 opnamen. Door de extra opbrengst kunnen bijvoorbeeld ook de voorstellingen De Presidentes van De Trust en De Perzen van Hollandia worden toegevoegd. Meer informatie over de voorstellingen die dankzij de actie binnenkort te zien zijn: http://wiki.theaterencyclopedie.nl/wiki/Zijn_/_Niet_Zijn.

Theaterencylopedie.nl, ons collectieve theatergeheugen

De Theaterencyclopedie bestaat sinds 2011. Deze site werkt zoals Wikipedia: dagelijks werken liefhebbers en professionals de gegevens bij. Je vindt er alles over oude theaters, voorstellingen, biografieën van acteurs en actrices, foto’s, korte videofragmenten en geluidsfragmenten, zoals historische theaterliedjes en interviews.

Meer informatie

– Actie ZIJN/NIET ZIJN: www.voordekunst.nl/theaterencyclopedie

– Algemeen: www.theaterencyclopedie.nl

– Meer informatie over de betreffende voorstellingen: http://wiki.theaterencyclopedie.nl/wiki/Zijn_/_Niet_Zijn

– Facebook: Theaterencyclopedie.nl

De Theaterencyclopedie is een uitgave van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en Stichting TIN.

󰁓
󰀩