Home Blog Nieuws: Theaterboekensalon Lodewijk de Boer en Summer School Shakespeare
Theaterboekensalon Lodewijk de Boer en Summer School Shakespeare
Affiche The Family, 1972. Herkomst: Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).

Theaterboekensalon over Lodewijk de Boer: Loek Zonneveld in gesprek met Cees van Ede en Frans Strijards

De Theaterboekensalon van 29 juni is gewijd aan musicus, toneelschrijver en regisseur Lodewijk de Boer. Loek Zonneveld spreekt over hem met Cees van Ede en Frans Strijards.

Cees van Ede en Frans Strijards kennen elkaar al lang vanuit de theaterpraktijk. In een interview met Loek Zonneveld gaan ze in op hun ervaringen met Lodewijk de Boer (1937–2004), die in hun beider leven een belangrijke rol heeft gespeeld. Beeldfragmenten van uiteenlopende aard illustreren hun verhalen.

Uiteraard komt het boek Memento Lo ter sprake dat Cees van Ede over Lodewijk de Boer schreef. Frans Strijards boek Papieren lessen komt eveneens aan bod. Zijdelings wordt ook nog het verband gelegd met ander werk van de beide schrijvers.

 

Over Memento Lo

Lodewijk de Boer. Fotograaf onbekend.

Lodewijk de Boer. Fotograaf onbekend.

Musicus, toneelschrijver en regisseur Lodewijk de Boer dankt zijn grootste faam aan het theatervierluik The Family, dat door iedere toneelliefhebber aan het begin van de jaren ’70 absoluut gezien moest worden en dan ook volle zalen trok. Ook de verfilming ervan in 1973 werd door hem geregisseerd.

In Memento Lo vertelt Cees van Ede hoe Lodewijk de Boer zes jaar daarvoor al de Nederlandse theaterwereld had opgeschrikt met een heftige, experimentele eenacter, Darts, gebaseerd op een oude, waarschijnlijk door hemzelf verzonnen, mythische vertelling. De geschiedenis van die ontregelende theaterhappening (de auteur was een van de spelers uit Darts) geeft en passant een beeld van die curieuze jaren ’60, waarin alles moest kunnen, maar wel op eigen risico. Zevenendertig jaar later zit hij aan het ziekbed van zijn oude vriend en luistert naar diens laatste regieaanwijzingen.

Tussen Darts en de ontroering van dat laatste moment ligt de lange carrière van Lodewijk de Boer, waarin hij meer dan veertig toneelstukken schreef en zich ontwikkelde tot een gehaaid filmcomponist en een succesvol regisseur van zo’n zeventig theatervoorstellingen in binnen- en buitenland. In 1995 maakte Cees van Ede een televisieportret van hem met fragmenten uit dat omvangrijke oeuvre, onder de titel Een oude vogel vliegt over.

 

Over Papieren lessen

Frans Strijards. Foto: Reyn van Koolwijk.

Frans Strijards. Foto: Reyn van Koolwijk.

In Papieren lessen legt Frans Strijards een aantal onvermoede kanten bloot van spelen en regisseren. Hij vertelt ons het verhaal van zijn toneelopvattingen, de oorsprong ervan en de praktische verwerking van deze gezichtspunten.

Frans Strijards (1952) werkte als toneelschrijver, regisseur, artistiek leider en sloot dat productieve bestaan in 2012 af. In 2010 verscheen zijn eerste roman: Nadere instructies volgen. Over zijn toneelbelevenissen, opvattingen en werkwijze schreef hij in 2014 Papieren lessen. Het werd in korte tijd een klassieker in het genre.

Beide boeken zijn uitgaven van Imprint, onderdeel van Uitgeverij International Theatre & Film Books.

 

 

Tijd, Plaats, Aanmelding

  • Datum: woensdag 29 juni 2016, 17.00–19.00 uur (inloop vanaf 16.30 uur)
  • Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam
  • De toegang is gratis. U wordt wel verzocht zich aan te melden via deze link: Aanmelden

 

 

Shakespeare en de Summer School History of the Book 2016

Hans Croiset. Foto: Roel Bogaards.

Hans Croiset. Foto: Roel Bogaards.

In dit Shakespeare-jaar worden tijdens de Summer school twee workshops gewijd aan Shakespeares werk. De acteur Hans Croiset geeft één van deze workshops.

U kunt het programma bekijken en u aanmelden via deze link: Meer informatie en Aanmelden

De Leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam verwelkomen u graag van 22 augustus tot en met 2 september!

 

󰁓
󰀩