Home Blog Nieuws: Theaterboekensalon 12 november: De Vogels – een flamboyante theaterfamilie
Theaterboekensalon 12 november: De Vogels – een flamboyante theaterfamilie

Caroline de Westenholz is te gast tijdens de Theaterboekensalon op 12 november 2015. Zij vertelt dan over de familie Vogel naar aanleiding van haar familiebiografie De Vogels – een flamboyante theaterfamilie. U bent van harte welkom.

De familie Vogel heeft meer dan een eeuw theatergeschiedenis gemaakt. De gloedvolle biografie van Caroline de Westenholz beschrijft een uitzonderlijke familie, tegen de achtergrond van de dramatische gebeurtenissen van de twintigste eeuw: de beurskrach van 1929, de Tweede Wereldoorlog en de culturele revolutie van 1968–’69.

V.l.n.r.: de familie Vogel thuis, Albert Vogel sr., Ellen Buwalda, Albert Vogel jr., Ellen Vogel.

V.l.n.r.: de familie Vogel thuis, Albert Vogel sr., Ellen Buwalda, Albert Vogel jr., Ellen Vogel.

Over De Vogels Het boek geeft een overzicht van de levens van de verschillende Vogels en plaatst hun werk in de tijd. Albert Vogel senior was de eerste die de planken opging. Met zijn voordrachtskunst, in drie verschillende talen, reisde hij de wereld rond. Hij was volledig autodidact. Zijn vrouw trad op onder de artiestennaam Ellen Vareno. Het echtpaar had drie kinderen: Tanja, Ellen en Albert, die na de vroege dood van hun vader naam maakten als respectievelijk balletdanseres, actrice en voordrachtskunstenaar. Tanja leidde een balletschool, Ellen werd de grande dame van het Nederlandse toneel en Albert junior werd vooral bekend door zijn voordrachten ‘Van en over Couperus’.

V.l.n.r. Ellen Vogels debuut in 1945 bij Toneelgroep Comedia met een rol in Weekend in Californië (met Ko van Dijk), foto E. van Wijk; Ellen Vogel in Freule Julie, De Nederlandse Comedie (1963); Ton Lutz en Ellen Vogel in Kleine Alice, De Nederlandse Comedie (1965). Foto's: Lemaire en Wennink/MAI.

V.l.n.r. Ellen Vogels debuut in 1945 bij Toneelgroep Comedia met een rol in Weekend in Californië (met Ko van Dijk), foto E. van Wijk; Ellen Vogel in Freule Julie, De Nederlandse Comedie (1963); Ton Lutz en Ellen Vogel in Kleine Alice, De Nederlandse Comedie (1965). Foto’s: Lemaire en Wennink/MAI.

Ellen Vogel overleed op 15 augustus van dit jaar in Amsterdam.

Caroline de Westenholz

Caroline de Westenholz (1954) is kunsthistorica en de oprichtster van het Louis Couperus Museum in Den Haag. Zij werkt als freelance kunsthistorica en publiciste in Nederland en Engeland. Op 13 november verschijnt bij Uitgeverij Lias een nieuw boek van haar hand: De familie Von Westenholz – Van kastelen tot casino’s. Zie ook: www.carolinewestenholz.org.

De Theaterboekensalons

De Theaterboekensalons zijn een nieuwe reeks binnen de bestaande reeks Boekensalons die de Bijzondere Collecties al organiseren. De Theatercollectie is een omvangrijke verzameling bij de Bijzondere Collecties, zeker sinds de komst van de collectie van het voormalig Theater Instituut Nederland. Er is enkele malen per jaar een Theaterboekensalon.

Theaterboekensalon

Datum: donderdag 12 november 2015, 17.00–18.30 uur (inloop vanaf 16.30 uur)
Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties Adres: Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Aanmelden kunt u hier: Aanmelden

󰁓
󰀩