Home Blog Nieuws: Tentoonstelling Johan Buziau (1877-1958), clown en revueartiest
Tentoonstelling Johan Buziau (1877-1958), clown en revueartiest

Tentoonstelling Johan Buziau (1877-1958), clown en revueartiest.

Museum Rijswijk organiseert van 1 oktober tot en met 27 november 2016 de tentoonstelling’ Johan Buziau (1877-1958), clown en revueartiest’. De tentoonstelling brengt een ode aan één van de grootste theaterpersoonlijkheden die Nederland heeft gekend, die bovendien inwoner van Rijswijk was.

De rode draad in de tentoonstelling is het leven van Johan Buziau: het begin van zijn theatercarrière, zijn vele uiteenlopende creaties, de werkwijze van Buziau en de voorbereidingen die aan de totstandkoming van zijn rollen voorafgingen.

Daarnaast wordt stil gestaan bij de ontwikkeling van de revue in Nederland: de invloeden uit met name Frankrijk, de rol van Henri ter Hall en diens ‘Eerste Nederlandse Revuegezelschap’ waar Buziau zich in 1914 bij aansloot. Maar ook de verandering van smaak bij het publiek en de concurrentie van de ‘Bouwmeester Revue’ waar Buziau vanaf 1928 de grote publiekstrekker werd.

Buziau stopte met zijn optredens in 1942 maar bleef onverminderd populair. Generaties artiesten zijn schatplichtig aan Buziau, onder wie Toon Hermans en later ook Mini & Maxi.

 

Bruiklenen uit de Theatercollectie

Uit de Theatercollectie van Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) zijn diverse kostuums, gedragen door Johan Buziau in bruikleen gevraagd, zoals het jacquet dat hij droeg als de miljonair in “Jolijt”, een Bouwmeesterrevue. Ook zijn uit deze collectie enkele “fop-artikelen” van Buziau te zien: diverse fopneuzen die hij droeg, een fopschoen (waarvan de neus geopend kan worden), en een houten hogehoed (die in stukken uiteen kan vallen).

Bruiklenen uit de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN): v.l.n.r. de houten  fophoed, de fopneuzen, de fopschoen van Johan Buziau en het kostuum dat hij droeg als de miljonair in een Bouwmeester Revue.

Bruiklenen uit de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN): v.l.n.r. houten fophoed, fopschoen, fopneuzen en het kostuum dat Buziau droeg als de miljonair in de Bouwmeester Revue.

Meer informatie:

Voor informatie en bezoek aan deze tentoonstelling, zie Website Museum Rijswijk.

 

Musical-revue BUZIAU

Naast de tentoonstelling, met een publicatie, komt er de speciale musical-revue BUZIAU. Een theaterproductie over het leven van Johan Buziau met 125 medewerkers en exclusief opgevoerd van 18 t/m 23 oktober in de Rijswijkse Schouwburg.

󰁓
󰀩