Home Blog Nieuws: Tentoonstelling over Ferdinand Erfmann
Tentoonstelling over Ferdinand Erfmann
Twee dames in een kleedkamer (1945), schilderij door Ferdinand Erfmann. Herkomst: Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).

Tentoonstelling over schilder Ferdinand Erfmann in Museum MORE vanaf 31 januari 2016.

Vanaf 31 januari is een unieke overzichtstentoonstelling te zien over leven en werk van Ferdinand Erfmann (1901-1968). Deze uiterst excentrieke kunstenaar mag beschouwd worden als Nederlands beste naïeve schilder. Erfmann, afkomstig uit een theaterfamilie, bouwde obsessief aan een oeuvre vol variétéartiesten, travestieten, prostituées en acrobaten. Maar ook baadsters, altijd stevig gebouwde vrouwen, beeldde Erfmann bewonderend af.

Ferdinand Erfmann

Ferdinand Erfmanns naam en faam leeft vooral bij kenners en dat is echt zonde, vindt Ype Koopmans, artistiek directeur van Museum MORE. ”Hij verdient het om voluit in de aandacht te staan bij een breed publiek”. Eind januari opent daarom de eerste grote overzichtstentoonstelling van de kunstenaar in 20 jaar, met ruim 80 schilderijen en prachtig documentatiemateriaal over zijn leven.
Een soms tragikomisch leven tussen droom en daad. Zijn onmogelijke liefdes, zijn ijdelheid als circusacrobaat en krachtmens zijn terug te ‘lezen’ in bijna autobiografische schilderijen. Erfmann werkte ’s nachts en kon alleen dan zijn ideaal van zwaargebouwde vrouwen dicht naderen. Bij daglicht faalde hij om daadwerkelijk contact te maken met deze gedroomde machtige nimfen. De portretten van zijn indrukwekkende mensfiguren lijken vaak androgyn. Sterker nog: Erfmann beeldde zichzelf ook als vrouw af. Ondanks het artistieke en financiële succes aan het einde van zijn leven, bleef Erfmann hardnekkig geloven in zijn eigen ‘onverkoopbaarheid’. Hij voelde zich een miskend kunstenaar, gekwelde travestiet en eenzame vrijgezel. Erfmann overleed in 1968 op Sardinië onder onduidelijke omstandigheden, tijdens het zwemmen in de Middellandse zee.

Bruiklenen uit de Theatercollectie

Voor deze tentoonstelling zijn twee schilderijen uit de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) in bruikleen gegeven. Het gaat om de olieverfschilderijen “Twee dames in een kleedkamer “( 1945) – zie de afbeelding boven – en “Café met twee gladiatoren” (1957).

Café met twee gladiatoren (1957), schilderij door Ferdinand Erfmann. Herkomst: Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).

Café met twee gladiatoren (1957), schilderij door Ferdinand Erfmann. Herkomst: Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).

Meer informatie

De tentoonstelling “Ferdinand Erfmann – Nederlands beste Naïef” zal te zien zijn in Museum MORE van 31 januari t/m 29 mei 2016. Meer informatie, zie Website Museum More.

󰁓
󰀩