Home Blog Nieuws: Tentoonstelling over Dogtroep in Heerlen
Tentoonstelling over Dogtroep in Heerlen
Dogtroep op de Lakenfeesten te Leiden, 1987. Foto: Clemens Boon.

SUPERNOVA, Tentoonstelling over Dogtroep

SCHUNCK* en Cultura Nova presenteren, in samenwerking met voormalig Dogtroep leider Han Bakker, een inspirerende, transformerende tentoonstelling. Aanleiding hiervoor is het 25 jarig jubileum van het Heerlense beeldend theaterfestival ‘Cultura Nova’.

Dogtroep en Cultura Nova

Op het snijvlak van beeldende kunst en theater ontstaat vanaf eind jaren ‘60 een internationale beweging van jonge makers die inzetten op de informele, publieke ruimte als podium. Je zou het gerust een artistieke revolutie kunnen noemen. In deze context formeert zich in 1975 het befaamde gezelschap ‘Dogtroep’.
Een ultiem voorbeeld van deze nieuwe stroming binnen de kunst en theater wereld die ook wel ‘performance art’ genoemd wordt. Uit dezelfde artistieke humuslaag vormt zich begin jaren ‘80 het initiatief voor een straattheaterfestival in Heerlen dat later zou uitgroeien tot het huidige theaterfestival ‘Cultura Nova’.
Onder de titel ‘Supernova’ recapituleert de tentoonstelling de meest memorabele momenten uit deze bewogen jaren van kunst en theater in een kijkspektakel: een levend archief van documentair materiaal, nooit vertoonde, autonome filmbeelden uit de beginperiode van ‘Dogtroep’, theatrale beelden en installaties van hun geestverwanten uit verschillende landen, pop-up performances en her-uitvindingen door jonge makers van nu.
Met aandacht voor o.a.: Dogtroep, Plasticiens Volants, Slava Polunin, Thèâtre du Centaure en Theater Titanick.
De tentoonstelling is te zien van 27 juni t/m 6 september 2015 in SCHUNCK* Glaspaleis te Heerlen.
Meer informatie, zie: Website SCHUNCK

 

Bruiklenen uit de Theatercollectie

Imagonamia, Dogtroep 1985. Foto Clemens Boon.

Imagonamia, Dogtroep 1985. Foto Clemens Boon.

In de tentoonstelling zijn een aantal bruiklenen te zien uit de Theatercollectie (van voormalig Theater Instituut Nederland, nu in beheer bij Bijzondere Collecties UvA), zoals foto’s van o.a. Kors van Bennekom, Clemens Boon en Paolo Rapalino.

󰁓
󰀩