Home Blog Nieuws: Steph Scholten wordt directeur Hunterian Museum & Art Gallery
Steph Scholten wordt directeur Hunterian Museum & Art Gallery

Steph Scholten wordt directeur Hunterian Museum & Art Gallery

Steph Scholten is per 1 augustus 2017 benoemd als algemeen directeur van het prestigieuze Hunterian Museum & Art Gallery van de Universiteit van Glasgow, Schotland, één van de belangrijkste universiteitsmusea van Europa. The Hunterian is het oudste publieke museum van Schotland, gesticht in 1807. Het is vernoemd naar Dr. William Hunter die begin 19de eeuw zijn belangrijke collecties aan de Universiteit van Glasgow schonk. Scholten treedt in Glasgow aan met de opdracht om The Hunterian ingrijpend te vernieuwen, met nieuwe tentoonstellingsfaciliteiten in de monumentale Kelvin Hall, waar sinds 2016 ook al het collectiecentrum van The Hunterian is gevestigd.

Scholten (1961) is sinds 2009 directeur van de musea en erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam, waaronder de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum vallen. Daarvoor werkte hij onder meer bij het Rijksmuseum van Oudheden en bij het ministerie van OCW. In de afgelopen jaren kwam onder zijn leiding een uitgebreid programma tentoonstellingen en evenementen tot stand, die de vele zwaartepunten in de UvA-verzamelingen uitlichtten. Ook werden belangrijke collecties verworven, bijvoorbeeld die van het Theaterinstituut Nederland en het Muziekcentrum Nederland, toen die in 2013 hun rijkssubsidies verloren. Zie: www.allardpiersonmuseum.nl en www.bijzonderecollecties.uva.nl.

De collecties van The Hunterian zijn vanaf begin 19de eeuw uitgegroeid tot een belangrijke nationale collectie met een zeer grote omvang en variëteit: van dinosauriërs en fossielen tot de Romeinse archeologie van de muur van Antoninus; van volkenkundige objecten verzameld door James Cook tot wetenschappelijke instrumenten van Lord Kelvin. Hiernaast heeft The Hunterian belangrijke kunstcollecties met onder meer Rubens en Rembrandt en een omvangrijke collectie James MacNeill Whistler. Het volledig in stijl ingerichte woonhuis van Charles Rennie Mackintosh behoort ook tot de collecties. Voor meer informatie zie www.gla.ac.uk/hunterian/.

Steph Scholten: “Dit is natuurlijk een fantastische uitdaging voor iemand die zich al ruim 25 jaar op het kruispunt van cultuur en wetenschap beweegt en een avontuur om dat in een opkomende culturele stad als Glasgow te gaan doen. Voor de toekomst van de erfgoedcollecties van de UvA hebben we goede plannen gemaakt. De uitvoering daarvan kan ik met een gerust hart overlaten aan het sterke team van UvA Erfgoed.”

󰁓
󰀩