Positief advies: Verweesde collecties in de Basisinfrastructuur 2021-2024.

Afgelopen donderdag 4 juni jl. gaf de Raad van Cultuur een positief advies over de aanvraag voor de Basisinfrastructuur 2021-2024 voor de verweesde collecties van het Allard Pierson. De aanvraag ging om € 500.000 per jaar voor het behoud en beheer van de voormalige collecties NAGO, MCN en TiN.

De verweesde collecties zijn restanten van cultuurinstellingen die de bezuinigingen van 2012 niet overleefden: het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers, Muziek Centrum Nederland en het Theaterinstituut Nederland. Het beheer van de collecties van het Theater Instituut Nederland (TIN) en het Muziek Centrum Nederland (MCN) is op 1 januari 2013 overgegaan naar het Allard Pierson, voorheen de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

De Raad heeft vertrouwen in de toekomst en schrijft in het advies: ‘de raad ziet dat de instelling over de juiste expertise beschikt om de bestaande collecties te beheren, te behouden en te ontsluiten” (…) en heeft zich de afgelopen periode een goede, betrokken beheerder getoond voor de archieven (…)’.  Een kanttekening wordt geplaatst bij de prioriteit van het ontsluiten van de collectie; deze mag niet alleen afhankelijk zijn van de vragen vanuit onderwijs en onderzoek, maar moet ook rekening houden met de sector en publiek.

Hans van Keulen, conservator en teamleider van uitvoerende kunsten is blij met dit advies: “Na acht jaar met minimale middelen het hoofd boven water gehouden te hebben, voelt dit advies als steun in de rug en als vernieuwde start van de grote podiumkunstencollectie bij het Allard Pierson.”

Lees hier het hele advies Advies 327+Allard+Pierson+(2021-2024) (1).pdf

󰁓
󰀩