Home Blog Nieuws: Nieuwe CD Box Wim Sonneveld met uniek materiaal uit de Theatercollectie
Nieuwe CD Box Wim Sonneveld met uniek materiaal uit de Theatercollectie
Wim Sonneveld, portret uit ca. 1936. Fotograaf onbekend. Herkomst: Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA.

Universal Music brengt op 23 oktober de 14cd-box ‘Wim Sonneveld – Op de plaat’ uit. In deze box is voor het eerst het volledige platenoeuvre bijeengebracht dat Wim Sonneveld (1917-1974) nagelaten heeft. De platen van Wim Sonneveld vormen een fraaie afspiegeling van de dynamische laatste twintig jaar van zijn leven, de jaren waarin hij zich ontwikkelde tot een van de grootste entertainers die Nederland ooit gekend heeft.
De chronologie van de cd-box is opgehangen aan de elf Sonneveld-langspeelplaten die in deze jaren verschenen, waaronder ook de zeer zeldzame Belgische LP van Wim Sonneveld en Ina van Faassen en de soundtrack voor zijn laatste film ‘Op de Hollandse toer’. Alle albums verschijnen in de originele hoezen en zijn uitgebreid met relevante singles, exclusieve nummers, reclameplaatjes en andere bijzondere opnamen.

Opdeplaat-Sonneveld

Aan de box zijn bovendien drie extra cd’s toegevoegd: De complete registratie van Sonneveld’s laatste grote show met Willem Nijholt en Corrie van Gorp (1971) wordt hier voor het eerst uitgegeven. Op cd 13 staan alle liedjes die in april 1970 werden opgenomen voor de televisieshow ‘Met Wim Sonneveld naar Japan ’70’. Cd 14 is gevuld met niet eerder openbaar gemaakte repetitieopnamen voor ‘Een avond met Wim Sonneveld’ (1963) en ‘De Kleine Parade’ (1969) afkomstig uit de nalatenschap van Wim Sonneveld.
Tevens staan op deze cd vier spectaculaire vondsten: zeer vroege lakplaten, waaronder de eerste opname die Sonneveld ooit maakte (‘De schooier’ uit 1934). Voor het eerst is nu ook de allereerste studioversie van ‘Het dorp’ op cd te beluisteren! Onlangs stond ‘Het dorp’ nog op nummer 1 in de ‘Evergreen top 1000’ van NPO Radio 5. De box bevat een boekje met unieke foto’s uit het privéarchief van de Erven Sonneveld, een voorwoord van Hans van der Woude (weduwnaar van Sonneveld’s partner Friso Wiegersma) en een verantwoording van samensteller Frank Jochemsen.

Liedje “De Schooier” uit archieven van de Theatercollectie

De schooier is de belangrijkste vondst die samensteller Frank Jochemse deed tijdens de research naar de uiteindelijk veertien cd’s tellende box. De glasplaat of ‘lakker’ (een soort proefpersing) bevond zich in de nalatenschap van de in 2000 overleden Wim Ibo, die in de archieven van het voormalige Theater Instituut Nederland (nu in beheer bij de Bijzondere Collecties UvA) was opgenomen. Jochemse: ‘De plaat bevatte geen leesbare labels en werd pas onlangs gedigitaliseerd. Het mooie is dat Sonneveld ook op de b-kant een liedje zingt, Kissing Song, waarvan niemand het bestaan wist.’

De twee liedjes zijn ‘de kers op taart’ van deze box, die eerdere retrospectieven in compleetheid en zorgvuldigheid overtreft. Behalve alle elf lp’s die Sonneveld bij leven uitbracht, bevatten de cd’s ook singlekantjes en liedjes uit bijvoorbeeld de musical My Fair Lady (1960) waarop Sonneveld is te horen.

Liedjes uit het archief van Ruud Bos

Een belangrijke bron voor de CD-box was het audio-archief van componist-orkestleider Ruud Bos. Het archief van Ruud Bos bevindt zich ook in de Theatercollectie van Bijzondere Collecties UvA. Zo wordt op de box bijna een hele cd gevuld met repetities voor de door Sonneveld geschreven musical De kleine parade uit 1969. Jochemse: ‘Ruud Bos trok die zomer naar het vakantieadres van Sonneveld in Frankrijk. Sonneveld zong hem alle liedjes voor. Je hoort behalve Sonnevelds stem alleen een metronoom of Bos op piano. Het muzikale plezier spat ervanaf.’

De CD-box is voor € 49,95 te koop bij o.a. de webshop van de Theaterboekwinkel.

󰁓
󰀩