Così fan tutte! Open de oren en ogen voor de liefde. Summerschool Allard Pierson: Schrijf u online in via: www.aanmelder.nl/summerschool-historyofthebook.

De Nederlandse Opera, Cosi fan Tutte 1955. Ontwerp: Ruodi Barth

Allard Pierson heeft een unieke verzameling geluidsopnames, bladmuziek, partituren, maar ook kostuums, programmaboekjes en maquettes van opera-ensceneringen van de afgelopen decennia. Na een rondleiding door de schitterende collecties Toonkunst en Podiumkunsten zal theaterhistorica Floortje Bakkeren met medewerking van Theo Laceulle, uw oren en ogen openen voor de verbeelding en de verklanking van de Così. Wat kunnen de ontwerpen van Wim Vesseur en Hendrik Wijdeveld en de interpretaties van Erna Spoorenberg, Charlotte Margiono en Guus Hoekman ons vertellen over de liefde?

Bijna alle opera’s gaan over de liefde. Tenoren en sopranen verklaren elkaar in de meest prachtige aria’s en duetten de eeuwige trouw. Elke regisseur zoekt weer naar een nieuwe manier om de ultieme liefde te verbeelden en elke dirigent zoekt naar een manier om de partituur meeslepend te verklanken. Daardoor blijft een eeuwenoud werk zoals Mozarts geliefde opera Così fan tutte steeds weer fris. De Nationale Opera plaatst zijn huidige Così fan tutte over vier jonge geliefden in de ontregelende setting van een vakantieoord. Het doet denken aan een realitysoap als Temptation Island!

Drs. Floortje Bakkeren (1972) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Theatergeschiedenis en werkte bij het Theater Instituut Nederland. Zij is docente dramaturgie en geschiedenis op verschillende theatervakopleidingen, geeft inleidingen en toneelkijkcurussen. Zij heeft een vaste column in het vakblad Theatermaker waarin ze de huidige ontwikkelingen in het theater van een historische context voorziet. 
Theo Laceulle was voor zijn pensionering werkzaam in het speciaal onderwijs en is een groot operaliefhebber. Hij bezoekt al sinds 1960 operavoorstellingen in binnen- en buitenland en is een kenner van het opera-repertoire en van (Nederlandse) zangers. Sinds 2012 werkt hij als gastmedewerker bij de afdeling uitvoerende kunsten (Toonkunstcollectie).

https://bijzonderecollecties.uva.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2019/08/summerschool-history-of-the-book.html

󰁓
󰀩