Home Blog Nieuws: Lili Green, Wim Sonneveld, Albert Mol
Lili Green, Wim Sonneveld, Albert Mol
Albert Mol, fotograaf onbekend. Herkomst: Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA.

Minitentoonstelling over queer theaterpersoonlijkheden bij Bijzondere Collecties UvA

Ter gelegenheid van de Europride organiseren de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een minitentoonstelling met uniek archiefmateriaal van Lili Green, Wim Sonneveld en Albert Mol. Ook zijn er drie plattegronden van Amsterdam te zien waarin het queer uitgaansleven van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is ingetekend door studenten van de TU Eindhoven.

 

Wim Sonneveld; Lili Green. Fotograaf onbekend. Herkomst: Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA.

Wim Sonneveld; Lili Green. Fotograaf onbekend. Herkomst: Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA.

Lili Green (1885–1977), danseres en choreografe, was de eerste Nederlandse danspionier die door de pers serieus werd genomen. Vanaf 1930 ontwikkelde Green, vanuit haar studio in de Amsterdamse Nieuwe Spiegelstraat, een Nederlandse danskunst. Omdat zij na de oorlog een eigen dansschool in de Verenigde Staten begon, is zij niet zo bekend geworden als haar rivale Sonia Gaskell. Lili Green leefde openlijk samen met haar danspartner Margaret Walker.

Wim Sonneveld (1917–1974) werd in Utrecht geboren als zoon van een kruidenier. Al voor de Tweede Wereldoorlog trad hij met een eigen groep op. Na de oorlog werd hij een van de drie grote Nederlandse cabaretiers die dankzij radio en tv grote bekendheid verwierven. Zijn op Franse chansons geënte liedjes zijn tegenwoordig nog steeds populair. Hoewel Sonneveld een duidelijk homoseksueel leven leidde, hield hij zijn privéleven afgeschermd voor het grote publiek.

Albert Mol (1917–2004) was een veelzijdig artiest die met veel humor met de obstakels in zijn leven afrekende. Hij was een van de eerste homoseksuele artiesten die uitkwamen voor hun geaardheid. Zijn hele leven is hij getypecast als ‘relnicht’ en dat heeft misschien zijn carrière wel geschaad. Hij kon zoveel meer. Albert Mol is de verbindende figuur tussen de beide voorgaande persoonlijkheden: hij kreeg les van Lili Green en werkte een aantal jaren met Wim Sonneveld.

De brieven, foto’s en recensies in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA, en roepen een beeld op van de mens achter deze theatermakers en laten zien hoe lastig het was om uit te komen voor je homoseksuele geaardheid.

Meer informatie

De minitentoonstelling is te zien van 21 juli tot en met 19 augustus bij de Bijzondere Collecties UvA en is gratis toegankelijk.

Adres: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, Oude Turfmarkt 129.

Open di–zo 10–17 uur, zie ook: Website Bijzondere Collecties UvA

󰁓
󰀩