Home Blog Nieuws: Een leven lang theater: Hans Kemna
Een leven lang theater: Hans Kemna
Hans Kemna. Foto: Koos Breukel.

29 januari Een leven lang theater: Hans Kemna, één van de meest invloedrijke castingdirectors van Nederland, gidst ons door zijn theatergeschiedenis.

In Een leven lang theater kijken we naar de Nederlandse theatergeschiedenis gezien door de ogen van kunstenaars die een grote rol spelen in die geschiedenis. En wiens carrière zich voor een groot deel in de Stadsschouwburg heeft afgespeeld. Voor en/of achter de schermen. Voor deze editie heeft de Stadsschouwburg Amsterdam in samenwerking met de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA Nederlands bekendste castingdirector, Hans Kemna, uitgenodigd.

Hans Kemna (1940) werd geboren in Rotterdam. Zijn vader was voorzitter van een toneelvereniging en Kemna ging van jongs af aan vaak naar het theater. Hij studeerde in 1963 af aan de Amsterdamse Toneelschool speelde o.a. bij de Nieuwe Komedie, Globe, in de musical Anatevka en werkte mee aan de theaterserie The Family van Lodewijk de Boer (1973).

Kemna verzorgde zijn eerste casting voor de speelfilm Obsessions (1968) van Pim de la Parra, maar zijn carrière kreeg pas echt vleugels toen hij, na een samenwerking met Paul Verhoeven voor de serie Floris, Monique van de Ven naar voren schoof voor haar roemruchte rol in Turks Fruit (1973). In 1980 richtte Kemna zijn bureau Kemna Casting op dat hij leidde tot 2000. Vanaf 1987 doet Kemna de casting voor ons huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam. Eerst onder leiding van Gerardjan Rijnders en nu met Ivo van Hove, waarmee hij bij Het Zuidelijk Toneel ook samenwerkte. Ook werkt hij voor Theater Utrecht onder leiding van Thibaud Delpeut. Tal van Nederlandse acteurs vonden hun weg naar het grote publiek dankzij Kemna. In 2005 kreeg hij een Gouden Kalf voor zijn “belangrijke bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur”.

Samen met moderator Hein Janssen – theaterkenner en recensent voor de Volkskrant – belicht Kemna belangrijke momenten uit zijn lange en succesvolle carrière.

Informatie

Datum: Zondag 29 januari
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
kaarten: 10 euro
Zie: Website Stadsschouwburg Amsterdam

󰁓
󰀩