Archief Gertrud Leistikow aangekocht

Onlangs is een deel van een archief van Gertrud Leistikow (1885-1948) aangekocht . Leistikow was een danseres die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse dans. Bij de Theatercollectie was al een archief van Leistikow, dit is nu uitgebreid met onder andere diploma’s, brieven, schetsen en foto’s . 

Gertrud Leistikow werd op 21 september 1885 geboren in het Duitse Bückeburg, als kind van Poolse ouders. Op negentienjarige leeftijd was ze in Dresden danslessen gaan volgen, en kwam ze bij Dalcroze terecht. Later zou ze haar opleiding in Berlijn vervolgen.

Tussen 1906 en 1910 moet ze met optreden zijn begonnen. Ze gaf onder meer dansrecitals in Petersburg, Moskou, Lausanne, Utrecht en Sarajevo. In 1914 werkte ze korte tijd bij Von Laban en danste ze onder meer samen met Mary Wigman. In dat jaar trad ze ook voor het eerst op in Nederland. Al snel ontstond er in artistieke kringen veel belangstelling voor haar optredens. Er verscheen onder meer een artikel over haar in het dansnummer van Wendingen. Die belangstelling en waardering kan een rol hebben gespeeld bij haar besluit om zich in Nederland te vestigen. In 1921 trouwde ze met een rozenkweker uit Aalsmeer.

Leidend in de dans van Leistikow was het begrip improvisatie. Het lichaam moest daarbij de ziel zo organisch mogelijk volgen. Haar kracht zat hem, volgens tijdgenoten, niet in een virtuoze techniek, maar in de dramatische intensiteit van haar optredens. Aanvankelijk ging Leistikows voorkeur uit naar het tragische en melancholieke, later ontwikkelde zij een voorkeur voor het groteske. Wat muziek betreft koos ze daarbij meestal voor het negentiende-eeuwse romantische repertoire en folksongs. De Nederlandse danscriticus Werumeus Buning was een groot bewonderaar van Leistikow. Hij karakteriseerde haar dans als vloeiend, week, en muzikaal, waarbij “het prachtige, zwevende leven der armen een overgetelijke herinnering (bleef)”.

 

Bron: Theaterencyclopedie

󰁓
󰀩