Home Blog Nieuws: 28 oktober: In reprise – doek op voor Nederlands toneelrepertoire!
28 oktober: In reprise – doek op voor Nederlands toneelrepertoire!
Foto's van de website 50jaartheaterwetenschapamsterdam.nl

Bijeenkomst in het Trippenhuis, 28 oktober 2016

Iedere bloeiende theatercultuur heeft een verzameling canonieke teksten nodig die nieuwe generaties theatermakers tegen het licht kunnen houden. In Nederland bestaat zo’n reeks teksten niet, dit in tegenstelling tot de ons omringende landen. Op hoop van zegen en Gijsbreght van Aemstel kent iedereen, maar er is zoveel meer. In reprise wil Nederlandse toneelstukken die ooit volle zalen trokken en die acteurs én publiek tot geestdrift brachten, opnieuw onder de aandacht brengen.

Programma

Op basis van een enquête onder theatermakers, wetenschappers en toneelliefhebbers is vorig jaar een lijst samengesteld van 25 Nederlandse toneelteksten die regelmatige heropvoering verdienen. De stukken zijn nu ontsloten door een website die tijdens de bijeenkomst wordt gepresenteerd. Daarvoor werd de productiedocumentatie van de voorstellingen van deze toneelteksten, die te vinden is in de depots van de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN), door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en van de Universiteit van Amsterdam doorgenomen en gescand.

Acht stukken worden gepitcht waarna jonge acteurs een aantal fragmenten zullen lezen. De middag begint met een keynote-lezing door acteur Gijs Scholten van Aschat en eindigt met een paneldiscussie onder leiding van Lex Bohlmeijer, radio- en televisiepresentator, over de toekomst van het Nederlandse toneelrepertoire en over de mogelijkheden om dat vaker te spelen.

Organisatie

In reprise is een initiatief van Bart Ramakers, René van Stipriaan en Rob van der Zalm. De bijeenkomst is mede tot stand gekomen met medewerking van Jelle Koopmans (KNAW) en Gijs Scholten van Aschat (Akademie van Kunsten).

Aanmelden

Datum: 28 oktober 2016 van 13:30 tot 17:30 uur

Locatie:Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

U bent van harte welkom bij dit symposium. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via het Aanmeldformulier.

󰁓
󰀩