Home Blog Nieuws: Windmachine en Pijp uit de Theatercollectie spelen hoofdrol in TV programma
Windmachine en Pijp uit de Theatercollectie spelen hoofdrol in TV programma
Replica van de Windmachine uit de Leidse Schouwburg (19de eeuw).

Regelmatig worden bruiklenen uit de Theatercollectie uitgeleend aan musea voor tentoonstellingen. Onlangs werd ook een beroep gedaan op de Theatercollectie voor een televisieprogramma, iets wat minder vaak voorkomt: in April 2015 zijn twee bijzondere objecten uit de collectie in bruikleen gegeven aan SBS6 voor het programma “Kitsch of Kassa”. Woensdag 1 april was de Pijp van Oscar Carré in dit televisieprogamma te zien, en woensdag 8 april de Windmachine. In het programma mochten de deelnemers de waarde van de voorwerpen schatten.

De Windmachine

Deze windmachine (de bovenstaande foto is de replica, niet het origineel) werd in de negentiende eeuw, waarschijnlijk in de Leidse Schouwburg, gebruikt. Toneelknechten bedienden tijdens de voorstelling de “machine” achter de coulissen. Door het houten rad van de windmachine met het hengsel in wisselende snelheden te laten draaien, schuurt het hout langs het doek dat er omheen gespannen zit. Zo ontstaat het geluid van een zacht windje, een flinke of een gierende storm.

Pijp van Oscar Carré

Meerschuimen pijp van Oscar Carré, ca. 1870.

Meerschuimen pijp van Oscar Carré, ca. 1870.

Dit is een sigarenpijp (dus geen tabakspijp). De pijp was een geschenk van keizer Franz Joseph van Oostenrijk-Hongarije aan Oscar Carré, als blijk van dank voor het feit dat Oscar de keizerin Elisabeth (beter bekend als Sissi) zo goed paardrijles had gegeven. De precieze datering van de pijp is onbekend. De pijp is uit meerschuim gebeeldhouwd; te zien is Oscar Carré zelf met een bekend dressuurnummer waarmee hij in zijn circus optrad en waarmee hij beroemd werd: hij laat zijn 8 Trakehner hengsten tegelijkertijd op de achterbenen staan.

Oscar Carré. Foto: Albert Meyer.

Oscar Carré. Foto: Albert Meyer.

Oscar Carré (1846-1911) was lid van een Duitse circusfamilie. In 1863 kwam de familie Carré naar Nederland. In Amsterdam begonnen ze tijdens de jaarlijkse kermis paardenshows te geven. Het Circus Carré – nu: Koninklijk Theater Carré – in Amsterdam werd op 2 december 1887 geopend door Oscar Carré.
Oscar Carré kwam in zijn topjaren geregeld in Wenen, en heeft ook tijdens de wereldtentoonstelling op het Prater daar met zijn (toen nog) mobiele chapiteau-circus optredens verzorgd.

󰁓
󰀩