Home Theatercollectie: Aanvullen
Aanvullen
De Theatercollectiedatabase wordt dagelijks aangevuld bij Bijzondere Collecties, UvA, 2014. Foto: Jochem Jurgens

Theatercollectie aanvullen

De theatercollectie wordt regelmatig aangevuld met data van voorstellingen. Daarnaast worden theateraffiches, foto’s en video’s op basis van een jaarlijkse top 100 selectie verzameld. Vanaf voorjaar 2014 kunnen theaterproducenten de collectie zelf online aanvullen via de theaterencyclopedie.

Database

Elk jaar zijn er tussen de 1500 en 2000 theaterpremières in Nederland. Van al deze premières wordt een database bijgehouden. Voor een evenwichtige samenstelling van de fysieke collectie, zoals affiches, tekeningen, foto’s en videomateriaal wordt elk jaar een selectie gemaakt van ongeveer 100 voorstellingen die representatief zijn voor dat seizoen.

Top 100

Een deskundige adviescommissie bestaande uit recensenten, theaterdirecteuren, programmeurs en wetenschappers maken aan het eind van elk theaterseizoen een representatieve selectie van producties uit het totale aanbod. Aan de hand van deze jaarlijkse Theater Collectie Selectie (TCS) van ongeveer 100 voorstellingen verzamelen medewerkers van Bijzondere Collecties foto’s, video’s, affiches en scenografie van deze producties.

Online aanvullen

Vanaf het voorjaar 2014 kunnen alle theaterproducenten data en materiaal digitaal aanleveren via een online formulier. Dit online formulier is te vinden op www.theaterencyclopedie.nl, de wiki/ ontmoetingsplaats waar sector en liefhebbers de theatergeschiedenis samen up-to-date houden en de basis leggen voor de collectiedatabase: het hart van de Nederlandse theatercollectie.

Videoregistratie tips

Via het online formulier kan ook foto- en videomateriaal worden opgeladen. Lees meer over tips & voorwaarden voor videoregistratie in de theaterencyclopedie.