Home Blog Nieuws: Tentoonstelling Modemuze@OBA
Tentoonstelling Modemuze@OBA
Foto: Philippe Vogelenzang; Styling: Ferry van der Nat.

Tentoonstelling Modemuze@OBA

Liefhebbers van fashion, kostuum en accessoires opgelet: ter inspiratie, ter informatie, om te genieten en om je te stimuleren om zelf aan de slag te gaan om iets te maken is van 17 maart t/m 31 mei 2017 Modemuze te gast in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Een tentoonstelling mét een uitgebreid en divers evenementenprogramma.

 

Modemuze

Het platform Modemuze verbindt en presenteert in totaal twaalf Nederlandse museale mode- en kostuumverzamelingen online.

De duizenden kledingstukken en accessoires in musea vertellen verhalen over makers en dragers, over ontmoetingen en veranderingen in smaak, over verbeelding en identiteit. Deze collecties zijn echter vanwege de kwetsbaarheid van textiel niet permanent voor het publiek zichtbaar. Via www.modemuze.nl is het mogelijk om 24/7 te dwalen, te ontdekken, te delen en te verwonderen. De kleren en accessoires vertegenwoordigen samen bijna vier eeuwen mode- en kostuumgeschiedenis beginnend bij de 17de eeuw en eindigend vandaag.

Modemuze verbindt en presenteert deze collecties als een bron van inspiratie voor een breed publiek van modeprofessionals, geïnteresseerden en fashionstas. www.modemuze.nl is een initiatief van het Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht, Fries Museum Leeuwarden, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Rotterdam, Paleis het Loo en het Rijksmuseum Amsterdam. Nieuwe partners die zich hebben aangesloten zijn: Tassenmuseum Hendrikje, Textielmuseum Tilburg, het Nationaal Museum van Wereldculturen, Nederlands Openluchtmuseum en de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA.

In de tentoonstelling Modemuze@OBA kunnen bezoekers en liefhebbers kennis maken met de rijkdom van mode, kostuum en accessoires die zich in Nederlandse museale collecties bevinden. Van historische kleding tot hedendaagse outfits van jonge ontwerpers, het is allemaal te zien en te bewonderen.

 

Bruikleen uit de Theatercollectie: Kostuum gedragen door Arthur Japin

 

Kostuum-Opera-Arthur Japin

Kostuum gedragen door Arthur Japin als Ludwig II von Bayern in “Der Fliegende Holländer” (Richard Wagner). Ontwerp door Lioba Winterhalder, 1983. Herkomst: Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).

Arthur Japin is een bekende Nederlandse schrijver, maar wat veel mensen niet weten is dat hij ook acteur was. Hij stopte met acteren toen hij begon met  schrijven. In Londen volgde hij de toneelschool, The school of Dramatic Arts, in Nederland twee jaar Nederlandse Taal- en Letterkunde en stapte vervolgens  over naar de Academie voor Kleinkunst, waar hij in 1982 zijn diploma behaalde.

Een jaar na zijn afstuderen in 1983 speelde hij de rol van Ludwig II van Beieren in “Der Fliegende Holländer”, tijdens het Nederlandse Wagnerjaar (een eeuw na  het sterfjaar van Richard Wagner). In de zomer van 1983 speelde de Nederlandse Operastichting deze productie op het Festival dei Due Mondi (Festival of the  two worlds) in Spoleto.

In de slotscene duikt het spookschip op, met aan boord niet alleen de “Holländer”, maar ook een aantal historische figuren, waaronder koning Ludwig II van Beieren (Wagner’s Mecenas), Elizabeth I van Engeland en Wagner zelf.

Het is spookschip in deze uitvoering van der Fliegende Holländer is een uitbundige fantasie, want in het oorspronkelijke verhaal spelen Wagner, Ludwig II en  Elizabeth I geen rol.

Lioba Winterhalder (1945-2012) was een Duitse kostuumontwerpster die naam heeft gemaakt in de internationale theaterwereld. Zij heeft zich voor dit ontwerp  laten inspireren door een schilderij van Ludwig II gemaakt door Gabriel Schachinger in 1887.

Zo komt het, dat zich in de Theatercollectie van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, een kostuum bevindt dat gedragen is door Arthur Japin in een uitvoering van Wagner’s Fliegende Holländer, die in elk opzicht uitzonderlijk is en dat maakt dit kostuum uniek.

 

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonsteling, zie: Website OBA

󰁓
󰀩