Summerschool

Floortje Bakkeren geeft op 24 augustus 2018 de workshop ‘Circus van beeld naar woord’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Onderdeel van de Bijzondere Collecties is een internationaal geroemde circuscollectie. Deze verzameling bevat prachtig beeldend drukwerk uit heel Europa, dat ons in bonte kleuren vertelt over de geschiedenis van het circus. Over de grootste tenten, de leukste clowns, de hoogste trapezes en de engste leeuwen door de kleinste hoepels.

Dit materiaal is een kostbare en veel geraadpleegde bron voor de circus- en theatergeschiedenis. Het geeft niet alleen een schat aan informatie over voorstellingen en acts, maar kan nog veel meer onthullen, bijvoorbeeld een mentaliteitsgeschiedenis van het exotisme, ontwikkelingen van de techniek of nieuwe normen in de arbeids-, mensen- en dierenrechten.

In deze workshop bekijken we het materiaal met een open blik en zoeken andere trefwoorden om dit materiaal breder en op een andere manier te beschrijven. Aan de hand van spectaculaire voorbeelden gaan we op zoek naar nieuwe invalshoeken voor onderzoek van deze rijke bron.

Docent

Drs. Floortje Bakkeren (1972) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Theater-geschiedenis, en werkte bij het Theater Instituut Nederland. Zij is docente dramaturgie en geschiedenis bij verschillende theatervakopleidingen, geeft inleidingen en toneelkijkcursussen.

Floortje Bakkeren heeft een column in het vakblad Theatermaker en werkt momenteel aan een onderzoek naar theaterkaartjes, het kleinste historische spoor dat voorstellingen achterlaten.

Datum, tijd en plaats

vrijdag 24 augustus 2018 10.00–13.00 uur
Boekendepot IWO, Meibergdreef 29, Amsterdam (Holendrecht)
Aanmelden via dit formulier.

kosten deelname 50,- euro.

Internationale ontvangst The Best of Best

Op 19 januari, tijdens het afgelopen Festival in Monaco, heeft conservator Willem Rodenhuis de Engelstalige editie aangeboden aan prinses Stephanie. Circusweb maakte een kort verslag van die gelegenheid.

The Best of Best is inmiddels op veelbezochte circus-sites vermeld en besproken:

Dutch circus historian Dick H. Vrieling tells in the book about Jaap Best’s life and about his unique collection, which just has been transferred to the Amsterdam University’s Department for Special Collections. The book is well written, highly presentable and richly illustrated, and includes presentation of some circuses that have been touring Holland. It is available in both English and Dutch. The price is very reasonable; 14.95 Euro + shipping.
(Circus in Denmark, 8 februari)

Het boekje is gevuld met de mooiste posters van Jaap Best, met anekdotes en mooie omschrijvingen, precies wat je als circusfan wilt weten van de geschiedenis van het circus. Ook een mooi boekje om in huis te hebben voor 2018, als we herdenken dat het 250 jaar geleden is dat deze vorm van cultuur tot stand kwam. Het leuke is dat circus nog steeds springlevend is.
(circusweb.nl)

Zudem enthält das Buch zehn Artikel aus der Reihe „Best of Best“, in denen verschiedene Circusunternehmen – z. B. Krone, Wilhelm Hagenbeck, Harry Belli, Williams – und die Druckerei Friedländer vorgestellt werden.
Darüber hinaus befasst sich ein Kapitel mit dem Verbleib und den verschiedenen Stationen der Sammlung von Jaap Best nach dessen Tod.
 Illustriert wird das informative und interessante Werk mit achtundvierzig Abbildungen, die größtenteils Reproduktionen von Friedländer Plakaten zeigen.
(circus-online.de)

Boekpresentatie Het beste van Best

Op 5 oktober 2016 werd de circuscollectie van Jaap Best overgedragen aan de Bjizondere Collecties. Conservator Hans van Keulen interviewt Dick H. Vrieling over het boek ‘Het beste van Best’ en Bert Sliggers, oud-conservator van het Teylers museum.
Wat motiveerde Jaap Best?
De circuscollectie bestaat onder andere uit 7.000 affiches en zo’n 8.000 foto’s, en is bijeengebracht door de verzamelaar Jaap Best. Na zijn overlijden is de collectie door zijn vrouw in beheer overgedragen aan Teylers Museum. Teylers Museum heeft de collectie op internet ontsloten. Het bestuur van de stichting Jaap Best droeg vervolgens in 2016 de collectie over aan Bijzondere Collecties omdat hier reeds een grote circuscollectie aanwezig is. Op deze manier kan er meer aandacht en inhoudelijke expertise aan deze specifieke discipline worden besteed. Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de collectie om deze te integreren in de bestaande circuscollectie.
Dick H. Vrieling, de auteur van het boek Het beste van Best, en Bert Sliggers, oud-conservator van het Teylers Museum -beiden goed bekend met de familie Best-Otte- worden op deze middag geïnterviewd door Hans van Keulen, conservator uitvoerende kunsten bij de Bijzondere Collecties. Wie was nu precies Jaap Best en wat was zijn insteek om te gaan verzamelen? Er zullen herinneringen worden gedeeld en anekdotes worden verteld over dit echtpaar.
Programma
15.30 uur: Inloop
16.00 uur: Hans van Keulen interviewt Dick H. Vrieling en Bert Sliggers
17.00 uur: Borrel en boekverkoop

Aanmelden via de site van Bijzondere Collecties.